Podgrevanje hrane – zaboravite na to. Ako želite da se hranite zdravo

, nije  samo dovoljno da odaberete zdrave namirnice koje ćete skuvati, pojesti i ostaviti za sutra. Važno je da znate da većinu hrane koje ste  prethodno termički već obradili, zapravo, više ne smete da podgrevate jer ćete sebi učiniti medveđu uslugu. Od zdravih sastojaka namirnica koje ste kuvali,  dodatnim podgrevanjem dobićete štetne materije koje mogu da naude vašem organizmu.

  Najbolje je, zato, kuvanu hranu pojesti odmah, ili, je nakon kuvanja jesti hladnu, što u letnjem periodu nije teško. Nutricionisti su izdvojili namirnice koje nikada ne treba podgrevati. To su:

Pečurke

  Pečurke su možda najopasnije. Sve što ste napravili od pečuraka, a niste uspeli da pojedete, supe, čorbe, pite, čak i rižoto, nikada nemojte podgrevati. Jedite  ih sutradan – hladne. Kod podgrevanja pečuraka dolazi do promene u sastavu proteina koji su štetni po ljudski organizam.

Jaja

Izuzetno toksična postaju jaja kada se posle jednog spremanja izlažu novoj visokoj temperaturi. To se najviše odnosi na jaja pečena ili pržena, kao što je, na primer, musaka. Zato se musaka ( i zbog krompira) nikada ne podgreva.

Krompir

 Postaje toksičan kada ga podgrevate. I krompir se jede odmah po spremanju, ili, ako pretekne za sutra ili prekosutra – isključivo hladan. Još je i bolje jesti krompir hladan jer se u njemu tada nalazi otporan skrob koji je zaslužan za dugotrajan osećaj sitosti. Takodje, skuvan pa ohlađen krompir ima jako probiotsko dejstvo.  

Spanać

Spanać spada u  opasne namirnice kada ga podgrevate. Razlog su  nitrati kojima ova biljka obiluje, a koji na visokim temperaturama prelaze i nitrite. Nitriti su potencijalno kanceoregoeni za ljudski organizam. Spanać, dakle, samo svež i hladan. 

Cvekla

I cveklu i druge repe treba jesti  svežu ( ali ne zaboravite da cvekla narendana mora da odstoji par sati ) ili hladnu, jer sadrži, poput spanaća, nitarte, koji podgrevanjem prelaze u nitrite. Postaju veoma štetni i mogu biti kancerogeni.

Celer

Mnoge domaćice će se sigurno je razočarati, jer u grupu namirnica koje je opasno podgrevati spadaju dva glavna sastojka čuvenih domaćih supica: šargarepa i celer. Obe ove biljke sadrže, takodje, nitrate koji podgrevanjem prelaze u nitrite. Supice možete podgrevati ako iz njih izvadite šargarepu i celer,ali i meso, i tako ih jesti tople.

Meso

 Meso generalno, takođe, ne bi trebalo podgrevati. Ili bar, ne na visokim temperaturama. Preporučuje se lagano zagrevanje do 70 stepeni Celzijusovih. Zagrevanjem preko te temprature,  menja se sastav proteina i promenjena struktura proteina postaje za naš organizam  dobrim delom nesvarljiva.

 Zamrznuto

Sve namirnic ekoje su prethodno bile smrznute – ne bi trebalo posle prvog  spremanja podgrevati. Tu spadaju sve vrste ribe, plodova mora, , mesa koja su bila zaleđena, čak i mleko, mlečni proizvodi. Zaleđene, pa skuvanne, pa podgrejane namirnice postaju izuzetno toksične.

 Žitarice

 Žitarice su namirnice koje možete podgrevati.  Integralne žitarice kao što su pirinač, ječam, proso i raž, na primer, neće izgubiti nutritivna svojstva i kada ih podgrejete na umerenoj tempraturi.

Kombinacije

 Ostaci hrane, ipak, mogu se odlično iskoristiti ukoliko ih dobro kombinujete. Pečena piletina, na primer,koju niste pojeli, može se  pomešati sa pavlakom, majonezom, svežim paprikama , ili u nekoj drugoj kombinaciji salate.

 Ako baš ne možete da jedete drugog dana isto jelo, a uz to još i hladno, pojedina hrana se može podgrevati ali nikako ne na visokim tempraturama, zapravo ne višim od 70 stepeni Celzijusovih. Bolje je , onda podgrevati, na nižoj temperaturi i duže.

Pica

Najbolje podgrevanje u dubokom, gusanom tiganju. Ne duže od 5 minuta.

Testenina

Podgrevati kratko, dodati malo vode i ulja.

Meso

Zagrejati u u gusanom tiganju, ali prethodno iseći na sitnije komade.

Pečeno povrće

Najbolje grejati  rerni na 70 stepeni Celzijusovih. Pre podgrevanja povrće poprskati s malo ulja.

O.B.

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba