Jasmin je kralj među cvetovima, kao što je ruža kraljica. On je puzavica veoma opojnog mirisa, koji golica i nos i maštu. Krasila je palate  i vrtove širom arapskog sveta. Ime mu potiče od arapske reči jas – razočaranje  i tin – laž. Kako piše  Karolina Spelman u knjizi „ Jezik cveća” , verovatno je ta negativna simbolika povezana sa intrigama u haremima , gde se za uticaj i bolju poziciju kod sultana borilo mnogo žena.Njihova jedina obaveza bila je da se doteruju i mirišu kako bi privukle pažnju, sanjajući da  mu budu jedine. Mnoge od njih provele su život potpuno zanemarene i nisu videle nijednog muškarca u svom životu osim evnuiha na vratima.

 Takav je položaj zasigurno izazvivao  gorčinu i razočaranje.

  Vijugavi jasmin, prekrasnog mirisa  kome je potrebna potpora  podseća baš na žene iz harema u kome vlada nadmoć senzualnoisti nad emocijama. Ukoliko bi uspele da rode decu svojim gospodarima , živele bi u svetu straha da li će im deca doživeti punoletstvo.

  Sva negativna simbolika ovog cveta  utkana je u njegovom imenu koje je  dobio dok se opojni miris širio haremima.

 Divan cvetić u obliku zvezde čiji se miris pojačava tokom toplih večeri i dostiže vrhunac od zore do jutra,  time je  nepravedno žigosan za sva vremena.

  U drugim delovima sveta jasmin ima sasvim drugačiju simboliku. U Indiji cvet jasmina simbol je boga Višne. Sastojak je  parfema koji pretenduju da budu vrhunski. Iz Kine se raširila moda spravljanja čaja od njegovih suvih cvetova. Ulje jasmina aromaterapeuti smatraju za jedno od najvrednijih i svakako najskupocenijih esencijalnih ulja.

Cvetovi se beru samo dva dana u toku godine  i to od 4:15h  do 7:30h. Veruje se da je u tom trenutku energetska i mirisna potencija ulja jasmina najveća. Ono što se tada sakupi predstavlja celokupnu godišnju berbu od koje se dobija, posebnom (enflerage) tehnikom, skupoceno absolut ulje. Stakleni ramovi mažu se masnoćom i posipaju cvetovima, koji se menjaju sve dok se podloga ne zasiti mirisom. Nakon toga posebnim rastvaračem se odstranjuje masnoća i dobija se čisto esencijalno ulje jasmina koje košta oko 60 000 dolara po litru.

Jasmin je danas na dobrom putu da se izbavi lošeg glasa koji ga bije još od vremena Otomanskog carstva i kalifata.

Ako je ruža krajica cveća, onda je bez sumnje jasmin – kralj.

B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Zumbul i njegov tajni jezik

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba