Jagorčevina (Primula veris) izgleda kao blistavi osmeh sunca: žuta i vedra u zemljanim bojama koje u kraj zime dominiraju.  Iščekujući proleće ona će nas razvedriti svojom zanosnom bojom i videćemo je gotovo svuda, i u gradu, u parkovima, i na brdskim i planinskim livadama, uz rubove šuma, šumskim kamenjarima i grmlju.

  Ako smo je zasadili, već se pokazala u dvorištima i vrtovim.

 Ova dugovečna zeljasta biljka prilično je lekovita. Sadrži mnogo vitamina C, kao i drugih vitamina i minerala. Lekoviti su cvet, list i koren. Cvetove treba brati sa drškom, listove za vreme cvetanja, a koren ujesen.

  Jagorčevina se preporučuje kod lečenja plućnih bolesti, kašlja, prehlade, za snižavanje krvnog pritiska, sprečavanje lupanja srca, preznojavanja, za bolju cirkulacije, protiv reume, gihta, depresije, za čišćenje krvi, čišćenje rana, protiv migrene, neurednog menstrualnog ciklusa, bolesti bubrega, hroničnog zatvora, krvarenja i dr.

   Ako pijete čaj od njenih cvetova povećaće se broj crvenih krvnih zrnaca.

   Za snižavanje krvnog pritiska cvetove i listove jagorčevine oprati i napraviti sa zelenom salatom da bi se lakše pojele. Dovoljna su tri lista jagorčevine dnevno, a najbolje  je koristiti ujutro, pre doručka.

   Za čišćenje krvi pije  se čaj spremljen od listova jagorčevine ili, još bolje, u kombinaciji sa listom breze i koprive. Potrebno je po jednu kašiku lista jagorčevine, lista breze i lista koprive preliti ključalom vodom i poklopiti da odstoji.

    Može da se koristiti kao salata, kao varivo,  ili se prosto kuvati u  supi.  Zdrava i korisna, nije za preterivanje, kao ni bilo šta drugo. Koristiti je umereno, svakog drugo, ili trećeg dana.

                       O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com