Ko može da im odoli. Vizuelno jedno od najprivlačnijih voća, po ukusu takodje, a još ako se zna da su jagode riznica vitamina, minerala i dijetetskih vlakana – onda su jagode itekako poželjne.

   Sadrže obilje C vitamina, A vitamin, dijetetska vlakna, gvožđe i folnu kiselinu neophodnu trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Generalno preporučuju se svima a posebno dijabetičarima.

   Ovo lepo, crveno voće odlično zamenjuje aspirin. Oni koji ne žele da piju lekove , kada ih zaboli glava, umesto tablete uzmu činiju jagoda. Za razliku od aspirina, koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

   Jagode su lek i za mnoge druge tegobe. Na primer, preporučuju se za bubrege, jetru, za bolje varenje. Od jagoda može da se napravi  tečnost za inhalaciju i to tako što se u pola litre vode doda pet, šest iseckanih jagoda.  

  Izvrsne su za masiranje desni. Jagoda se preseče na pola i  njome se masiraju desni i zubi. Što češće, to bolje. 
   Kada se opečete, izgorela koža će mnogo brže da se oporavi ako na nju stavite polovinu jagode. Savršene su za smirivanje probavnih smetnji. Od skora, naučnici ih svrstavaju u antikancerogeno viće jer sadrže obilje bioflavonoida.   
   Kod jagoda sve je lekovito. Plod, list i koren. Čaj od lista i od korena koristi se kao lek kod upale grla, prehlade, bolova u želucu i probavnih problema, reume, artritisa i gihta. Čaj od lista ( može suvog a može i svežeg) pravi se tako što se dve pune kašičice celih ili iseckanih suvih listova prelije punom šoljom ključale vode i procediti posle 15 minuta.Pije se tri puta dnevno po jedna šolja posle jela. Može i da se grgoće kod upala grla ili da se privija na bolne zglobove.
   Ovo izuzetno zdravo voće treba jesti kada mu je vreme, svako na svom podneblju. I to svaki dan, jer dok se opasuljimo i setimo da je njihovo vreme – jagode su već prošle.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba