Ima jedan izvor u Crnoj Gori iznad mora, sasvim kraljevski koga je prekrila  mahovina i zaposeo zaborav. Žubori u tišini u selu Prijevor, na dva kilometra od Budve, na brdu iznad jedne od najlepših crnogorskih plaža, odakle puca pogled na more, plavo i srebrno sa zimskim dramatičnim olujama koje se pamte.

  Izvor se od pamtiveka zvao Ružica ali je posle jednog događaja iz prošlog veka spontano dobio naziv kraljev izvor. Osam godina pred ubistvo u Marselju ( 8. oktobra 1934.) kralj ujedinitelj Aleksandar Karađorđević dao je da se tu napravi bazen (kaptaža) koji je snabdevao vodom meštane Prijevora.

    Prošlo je od tada  skoro pa čitav vek, ali voda ipak ne govori, a natpis na izvoru koji bi putniku namerniku otvorio delove prošlosti, sakrila je patina. Na sreću, govore meštani koji pamte šta su im očevi pričali.

-Tu piše:  Njegovo veličanstvo kralj Aleksandar 1926. – dešifruje nam  Vladimir Rađenović, koji je zapamtio priču svojih predaka i zna odlično šta na tom betonu sa patinom piše.

o Ilija Rafailović, ribar kome je more dom

o Vrnjačka banja, austrijski red, srpsko gostoprimstvo

Mali poduhvat ali velika zahvalnost dugo se pamtila.

-Kralj Aleksandar je preko ovog brda koje se zove Topliš išao za Miločer (letnjikovac dinastičke porodice Karađorđević prim.aut.). Stevo Perov Rađenović, moj prađed, koji je bio neka vrsta kmeta, u  crnogorskoj  nošnji, zajedno sa drugim seljanima, izašao je pred kralja, na raskrsnici za naše selo, da ga dočekaju sa hlebom i soli.  Pozdravili su ga, kralj ih je pitao kako se ovde živi i oni su mu rekli da imaju svega ali dfa nemaju vode. Izvor Ružica bi leti presahnuo i njihova stoka i oni sami nisu imali šta da piju.  

Kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pozvao je pisara koji je zabeležio želje Prijevorčana i nastavio svoje putovanje ka Miločeru.

 Retko je ko verovao da će od toga išta biti. Ali, nije prošlo ni par meseci, stigli su iz Srbije u selo  inženjeri koji su merili i projektovali. Ubrzo, započeli su izgradnju kaptaže, bazena u koji je moglo da stane 100 kubika vode sa izvora Ružica.

-Šest meseci nakon  datog obećanja, kralj je obećano ispunio. Izgrađen je ovaj bazen u koji se sakupljala voda sa izvora Ružica. Našem selu je služio dobro i verno. U to vreme bio je jedini način da dobijemo vodu. Vremenom, tu smo postavili pumpe koje su vukle vodu uzbrdo do kuća. Kada je prošao vodovod ovuda, izvor je zaboravljen – govori Vladimir Rađenović.

   Kralj koji je u balkanskim ratovima vodio pobedonosne bitke srpske vojske, koji je u Prvom svetskom ratu bio vrhovni zapovednik u bitkama na Ceru i Kolubari kada je potučena vojska Austrougarske monarhije, koji ujedinio slovenske narode pod jednu kraljevinu, imao je sluha  za ovozemaljske probleme jednog malog sela. Nije delio pusta obećanja, već se držao reči. Učinio je jedno dobro koje se dugo pamtilo.

   Kada je kralj Aleksandar ubijen u Marselju 1934. godine skamenilo se i malo selo iznad Jaza. Govorilo se da je od tuge i izvor prestao da teče.

   Sada se Prijevorčani spremaju da izvor obnove i da ga zajedno sa veličanstvenom šumom hrastova koja uz njega raste – pokažu svetu. I to kao deo svog nasleđa jer je kralj Aleksandar Karađorđević rođen na Cetinju 1888. godine, a deda mu je, po majci, knez Nikola I Petrović.

Konci istorije izmešali su svoje niti u čvrstu i nepokidivu pletenicu.

                   Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com