Iris (Iric germanica) kaže-pomirenje. Kada nekome poklanjate ovaj cvet, to znači da podsvesno ili svesno želite mir i pimirenje, da želite komunikaciuju i jedinstvo.

Boginja Iris je glasnica bogova i duge, a njena bela haljina prošarana je bojama. Ona vodi  duše koje to zaslužuju na nebo, penjući se s njima  po sjajnom mostu koji spaja  nebo i zemlju. Iris vodi duše u nebo, a Hermes u podzmeni svet.  

Ljudi smatraju da su oči ogledalo duše. Iris – obojeni deo oka, mesto je gde gledamo nekoga koga volimo, mrzimo, strasno želimo ili tragamo sa dubljom povezanošću sa njom. Kada drugu osobu ne gledamo u oči, to znači da smo ravnodušni. Različite boje spektra, slično kao i kod cvetova, oduvek su povezivane s osećanjima. Postoji verovanje da se sve boje duge nalaze u zenici oka, koja predstavlja direktnu vezu između  spoljnog sveta i ljudske duše.

Iris je hravtski nacionalni cvet. Proglašen je na predlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  2000. godine.

Naziv iris svakako ima veze za Balkanom . Zaključuje se da je još od doba Ilira perunika bila poseban cvet, poznata kao ukras, miris i lek. Najstariji sačuvani spomen ilirskog irisa iz 4. veka pre Hrista nalazi se u botaničkoj enciklopediji Historia plantarum grčkog filozofa Teofrasta koji navodi kako iris najbolje uspeva kod Ilira.

Sa pojavom Slovena, iris dobija naziv po slovenskom bogu munje i gromova, Perunu, pa je tako danas zovemo perunika.

Naziv iris (grč. i lat. duga) potiče od grčke boginje – glasnice bogova Iride. Duga spaja nebo i zemlju, a prema legendi – tamo gde je duga dotakla tlo (kao i munja Peruna), izrasla je perunika.

Srbi, kao i drugi slovenski narodi, verovali su da perunika štiti od gromova. Svuda su je zato sadili da umilostivi Peruna da ne baca gromove na tlo. Perunika cveta u proleće, , u raznim bojama i sve do maja razgasljuje nas lepotom i mirisom i podseća na zaboravljeno predanje i bogove.

Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba