Indijski luk je poznat i kao lek i kao otrov. Izgleda kao naš luk samo što mu lukovica nije bela već zelena.

Rusi ga zovu kineski luk, indijski luk, pikantni luk, mongolski luk ali i koren pakla! To je zato što je ovaj luk prilično otrovan. Valja mu zapamtiti latinski naziv:  Ornithogalum caudatum.

   Indijski luk je i dobar i zao u isto vreme i zato sa njim valja biti pažljiv.

   Ako sok indijskog luka dospe u oči,  treba se detaljno umivati i  zatim staviti lek “ tauphom“  i deset minuta držati oči zatvorene.

Bere se u rukavicama

  Bere se u rukavicama jer izaziva  alergijeske reakcije i po pravilu će na  kožu  koja ga je dotakla, izbiti kožni osip, crvenilo,  svrab i drugi problemi.

  Kao i svaka moćna biljka, kada naučite kako da je pokorite, ona će vam darivati samo korist.

 Od indijskog luka pravi se najpoznatije sredstvo protiv osteohondroze, artroze i  drugih bolesti kostiju.

 Za tu svrhu može da se koristi svež. Jedan listić ovog moćnog sredstva se  utrlja u bolni mesto, zatim se prekrije nekim vunenim predmetom i ušuška ispod jorgana. Jako će da peče ali će bol da nestane  posle pet minuta.

 Svi delovi indijskog luka su lekoviti zbog čega je i počeo da se gaji masovno u SSSR. Lukovica nije odmah lekovita, već to svojstvo stiče  kada biljka napuni dve godine. Najlekovitija svojstva nastaju kada biljka počne da cveta. Cvet  indijskog luka doseže i do metra visine. Tada se bere list, cvet i sama lukovica. Biljka ima izuzetni antiseptički i analgetski učinak.

Ubrzava cirkulaciju

 Najsnažnije dejstvo zapravo jeste moć da ubrza cirkulaciju toliko da krv sa kiseonkom brzo dospe do oštećenih delova tela, ubrzavajući zaceljenje.

 Osim stabljike, lukovice ili lista koje se direktno stavlja na bolno mesto, od indijskog luka može se napraviti tinktura.

 Potrebno je nabaviti vodku ( ili alkohol) u koji se potope delovi biljke i ostave na tamnom mestu 21 dan. Zatim se procedi i koristi pažljivo, isključivo spolja.

 Oralno uzimanje indijskog luka omogućava poboljšanje srčane aktivnosti, povećanje tonusa i podmlađivanje organizma. Uzima se jedna kašičica razređena u tri dela vode.  Valja biti obazriv i ne zaboraviti da je malo lek, malo više – otrov.

Tinktura od indijskog luka koristi se spolja za lečenje modrica, ispucalih kapilara, tumora na koži, za  zarastanje herpesa, posekotina i rana, za osipe, ekceme, psorijazu.

 Takođe, izvrstan je i za ublažavanje uboda insekata, posebno osa i stršljena.

 Može se koristiti za otklanjanje  bradavica i gljivičnih bolesti.

 – Ako namažete ovaj sok na glavu, u predelu potiljka – proći će glavobolja i to za pet minuta. Gledajte na sat, ako ne verujete.

                     I.Perić

Pogledajte još: Jedinstven lek za pankreas koji jedu vukovi

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

                        

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba