Imela (Viscum album L.) se u laboratorijama proučava gotovo 200 godina, ali se i pored toga njen tačan hemijski sastav još ne zna.

Mali, zeleni grm koji podseća na gnezdo, kao poluparazit živi na raznom drveću. Plod imele je otrovan, lekoviti su samo listovi i tanke, mlade drške koje se beru i suše od početka oktobra do kraja decembra. Sledeći period branja je od marta do aprila. U ostalim mesecima pomenuti delovi biljke nemaju lekovito svojstvo.  Najčešće se koristi imela sa hrasta i kruške.

Od davnina je smatrana lekovitom. Keltski sveštenici bili su ubeđeni da je čarobni lek za sve. Zbog toga su je i sekli zlatnim srpom tokom svečanog rituala. Stari Grci su verovali da je imela kosmičko seme, a Gali da je čudotvorna biljka koja je kao takva i ušla u strip o Asteriksu i Obeliksu u kojoj seoski vrač Aspirinikus sprema čudesni napitak od imele koji daje nadljudsku snagu.

Imel je stavrno dragocena biljka koja će nam pomoći kod niza raznoraznih bolesti.

Opšte je poznato da reguliše krvni pritisak – visoki snižava, a niski podiže, čime prestaju sve neprijatne pojave kao što su  zujanje u ušima, vrtoglavice, smetnje s vidom… Bolesti srca i krvotoka leči čaj od ove poluparazitske biljke koja treba da se potopi u hladnu vodu i pije 3 šolje dnevno. Uz pomoć imele bolesni od dijabetesa mogu da se oslobode bolesti, a efikasno leči i poremećaje hormonalnog sistema i metabolizma.

Imela deluje preventivno kod aterioskleroze i moždanog udara. Ako do udara ipak dođe, prvih 6 nedelja trebalo bi da se pije po 3, naredne 3 nedelje po 2, a sledeće nedelje po šolju čaja na dan i to 1/2 pola šolje pre i pola posle jela.

Veoma je korisna kad su menstrualne tegobe u pitanju (obilno krvarenje), kao i posle porođaja. Uspešno rešava probleme vezane za klimaks kao što su strah, valunzi i aritmija, pomaže i u lečenju bubrega. Američki naučnici su utvrdili da ima i antivirusno delovanje. Testovi koji  su rađeni sa virusom gripa i herpesa bili su ohrabrujući.

I kao čaj i kao prašak

Imela se koristi kao prašak ili čaj. Prašak se dobija mlevenjem osušenih listova imele i može da se upotrebljava na sledeće načine:

– 2 puta dnevno po 1/2 kašičice pijte sa vodom, vinom ili dodajte u jelo

– 2 kašike praška izmešajte sa kg meda i uzimajte 2 kašičice dnevno

– u 2dl vode sipajte  kašičicu praška i ostavite da stoji 8 sati. Pijte  malim gutljajima tokom dana.

Neki fitoterapeuti savetuju da se imela potapa u hladnu vodu, dok drugi poručuju da je ipak treba malo prokuvati ili preliti toplom vodom.  U svakom slučaju treba da se koristi samo uz lekarsku kontrolu jer velike količine mogu da budu otrovne. Imela se ne preporučuje obolelima od side i tuberkuloze.

Hladno i toplo

Kašičicu imele prelijte sa 2,5 dl hladne vode. Ostavite da odstoji preko noći, ujutro procedite i malo zagrejte. Pijte nezaslađeno 3 puta dnevno.

Ako hladan čaj ušmrčete u nos zaustaviće krvarenje i polensku kijavicu.

Topla priprema: 2 kafene kašičice prelijte sa 4 dl proključale vode i ostavite da stoji nekoliko minuta. Pijte ujutru natašte i sat posle večere po 1 šolju.

Vino od imele

20 g smrvljene bljke prelijte litrom belog vina. Dobro zatvorite flašu i držite na toplom mestu 5 dana. Posle toga tečnost procedite i pijte po čašicu 3 puta dnevno. Ovo vino je veoma korisno u slučaju poremećaja rada srca i pada imuniteta.

Sok od imele

Sveže mlade grančice imele potopite u hladnu vodu i sačekajte da upiju svu tečnost, dobro ih izgnječite i dobijeni sok uzimajte 3-4 kašičice tokom dana.

Pročišćava krvne sudove

Šolju čaja od imele pomešajte sa istom količinom čaja od hajdučice. Pijte nezaslađeno 2-3 puta dnevno 10 dana. Napravite pauzu od nedelju dana, konsultujte se sa lekarom i, po potrebi, nastavite s terapijom.

Tinktura

Mešavinu od 200 g sveže imele i 100 g iseckanog belog luka prelijte litrom jake komovice. Tokom 10 dana češće promućkajte, procedite i pijte pre jela po kašiku.  

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba