Retko je koji proizvođač automobila  vrhunske klase išao  tako duboko u – sitinice kao južnokorejska fabrika automobila Hjundai.  Njihov „loniq  5“ ima  sedišta presvučena ekološki obrađenom kožom koja je obojena i obrađena ekstratima biljnog ulja iz semena lana. Ostali tapacirani delovi u enterijeru sastoje se od održivih vlakana, kao što su biokomponente  šećerne trske, vune, poliprediva i materijala istkanih od vlakana dobijenih od usitnjenih i  upotrebljenih PET plastičnih boca.

   I ne samo to! Hyundai  loniq 5 ima kontrolnu tablu, prekidače, volan i panele na  vratima koji su presvučeni poliuretanskim bio bojama koje se sastoje od ulja dobijenih iz cvetova repice i kukuruza.

  Sve za kupce čini Hjundai: na vrhunske performanse automobila on ugrađuje i vrunske sitnice zbog čega iz njegove „ radionice“ ispadaju tako  moćna vozila.

 Ovaj model  koji, inače,  spada u SUV vozila je u potpunosti električni i možda je zbog toga toliko pažnje  poklonjeno  svakom detalju.

   Fascinira panoramski krov koji se sastoji od jednog velikog staklenog panela bez ikakvih dodatnih delova koji „lome“ vidik  zbog čega   svi unutra dele osećaj  širine i dubine neba.

   Išlo se do krajnjih granica praktičnosti, pa je krov solarni da bi se prikupila energija za punjenje baterije.            

    Dizajn unutrašnjosti  „hyundai loniq 5“ oličenje je elegancije i jednostavnosti. Jasne, prave linije, svedene i  malo naglašene daju fantastičan osećaj umetničkog dizajna. Elegancija je vidljiva i spolja gde aero optimizovani točkovi dodatno naglašavaju dizajn.

  Poseban ugođaj ovom modelu daje pokretna  centralna konzola zahvaljujući kojoj  je omogućeno parkiranje u uskim ulicama, tik uza zid i izlaženje na stranu suvozača. Istovremeno,   putnici pozadi dobijaju  na konzoli držač za čašu,  punjač za mobilni i USB. 

    Gde god da sedite u ovim kolima imate osećaj velikog prostora.  To je postignuto, kako navodi proizvođač,  smanjenjem debljine elektronsko podesivih sedištima. Sedišta, inače,  imaju mogućnost da se nagnu do krajnjeg   ugla. I kada se nagnu, putnici pozadi i dalje imaju osećaj komfora.

    Kontrolna tabla ima  displej od 12 inča, full touch ekran  i 12 inča instrumental tablu koja prikazuje informacije  u kojoj fazi je  baterija, koliko se ispraznila, koliko može još da izdrži i gde se nalazi prva stanica za punjenje.

  Hjundaijev „ loniq 5“ ima bateriju  preko koje se može slobodno puniti bilo koji električni uređaji, poput električnog bicikla, skutera ili oprema za kampovanje. Baterija može  da  isporuči 3,6 KW električne energije.

   Ovo moderno električno vozilo  ima priključak  u kabini koji se koristi kada je auto upaljen ali i  spoljni koji obezbeđuje struju i kad je vozilo isključeno.

   Njegov punjač od 350 KW  se napuni do 80 odsto za samo 18 minuta. Taman za koliko vam je potrebno da recimo popijete kafu na pumpi. A da bi postigao 100 km dometa, potrebno je samo 5 minuta punjenja.

     Sve je prostrano kod  ovog modela, pa i prtljažnik koji  ima zapreminu od 531 litra.

     Južnokorejski  „ Hyundai Ioniq 5“ pokreću dva elektromotora, prednji 95 KS, zadnji 211 KS . Ima automatski menjač sa 1 stepenom prenosa, opciju da se što bolje iskoristi energija kočernja  i na raspolaganju  je 4 stepena čiji se intenzitet reguliše pomoću poluge na upravljaču.

   Njegova digitalna instrument tabla daje mogućnost da se navigacijom lako upravljala. Sve je lako uočljivo i dostupno. Grejanje i hlađenje, i sve ostalo povezano je sa spoljašnjim uređajima, sa sistemima za sigurnost i asistenciju. Takođe ima vrhunski audio sistem BOSE. I visok nivo zvučne izolacije.

   Skeptici koji misle da električni automobil  koji se smatra odličnim porodičnim autom ne može da „poleti“  na putu – duboko se varaju. Hyundai  loniq 5 može da postigne maksimalnu brzinu  od 185 km na sat. I više nego dovoljno.

                           Nebojša Đorđević

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com