Odavno je hiperbarična komora čudo medicine, a mi možda i nismo čuli za to. Šteta, jer šta god da nam je, čisti kiseonik će nam pomoći.

  Kod nas postoji još od  devedesetih godina, kada je u ratnim vremenima pomagala ranjenim vojnicima i policajcima da brže ozdrave. Tada su dve hiperbarične komore bile smeštene u Bujanovcu, kasnije su vraćene za Beograd. Danas ih ima na desetine po Srbiji, velikih, malih,uglavnom gotovo svaki grad ponudi svojim sugrađanima čisti kiseonik.

– Suština delovanja hiperbarične komore je vrlo jednostavna – kaže Miodrag Zarić, predsednik Kompanije Specijalne bolnice za hiperbaričnu medicinu u Beogradu, i jedne od prvih .komora kod nas – Šta god da vam je, posle boravka u hiperbaričnoj komori biće vam bolje. Jedino u hiperbaričnu komoru ne smeju da ulaze  oboleli od karcinoma, pneumotoraksa, trudice.

hiberbarična bolnica

 U hiperbaričnoj komori udiše se  čisti kiseonik pod pritiskom koji je veći od atmosferskog što  omogućava da taj kiseonik prodre  do svake ćelije.

 -Kiseonik se rastvara u krvnoj plazmi i svim tečnostima organizma pod pritiskom od 2 bara ( rastvorljivost gasa u tečnosti  direktno je proporcionalna  pritisku gas na tečnost). Kada je tako rastvoren, on prodire kroz opne ćelija i čini da ćelija bude vitalna – kaže Zarić.

 To je izuzetno važan proces, budući da je poznato da je uzrok najvećeg broja bolesti smanjenje ili prestanak transporta kiseonika do ćelija. Primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava oštećenje ćelije izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma.

    Mnoge dobre stvari za naš organizam čini kiseonik. On smanjuje otoke, upale, ubrzava proces zarastanja rana, sprečava amputaciju ekstremiteta kod dijabetičara, pomaže u svim slučajevima gde postoji hipoksija – nedostatak kiseonika u tkivima.

 Najbolje rezultate hiberbarična komora daje kod komplikacija uzrokovanih dijabetesom, infekcije mekih tkiva, neuroloških oboljenja, venskih rana. U nekim slučajevima kao što je trovanje ugljen-monoksidom, gasna gangrena, arterijska gasna embolija i dekompresiona bolest kod ronilaca, bukvalno spasava život.

hiberbarična bolnica

   U dve hiperbarične komore koje imaju po 12 mesta, pacijenti ulaze na uput, jer Specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu ima potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, što znači da vas tu šalje lekar specijalista  i to u slučajevima :  akutnih trovanja, sepse, opekotina II i III stepena, dijabetične polineuropatije, celebrovaskularnog insulta, nezarastajućih rana, dok za ostale bolesti saglasnost daje lekarska komisija. 

–  Kod nas dolaze uglavnom najteži bolesnici  – kaže  Zarić. – Kada medicina više ne može da pomogne,  bolesnici kao što su oni sa sepsom ili gangrenom, ili posle moždanih udara, onda ih šalju kod nas. Nikada niko u hiperbaričnoj komori nije umro, a s obzirom da primamo najteže pacijente, i one na samrti, veoma smo ponosni na taj podatak. Dok  mozak i srce primaju kiseonik u komori – smrt je nemoćna.

    Blagodeti kiseonika pod pritiskom u Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu u Beogradu, koriste i vrhunski sportisti, jer je to najefikasniji način da se njihova tela oporave od velikih napora ili od povreda. Prelomi i sportske povrede, primera radi,  saniraju se u komori u proseku za 50 odsto brže nego uobičajeno. Zato su česti gosti vaterpolisti, teniseri, odbojkaši, fudbaleri…

  Hiperbarična komora pomaže i zdravim ljudima da budu još zdraviji, da se dobro osećaju, da im krv cirkuliše savršeno i da do svih i „najzabitijih“ delova organizma stigne kiseonik. Posebno je cenjena kao  sredstvo za  usporavanje starenja, za lepu i zdravu kožu i sve organe.  Zato rado u komore ulaze i svi oni koji prosto žele da budu zdravi i lepi.

komora

 Deca

    U Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu u Kliničkom centru Srbije ne naplaćuje se  boravak u komorama deci koja boluju od autizma i cerebralne paralize.

 Indikacije

Dekompresiona bolest, gasna embolija, gasna gangrena, trovanje ugljen monoksidom, moždani infarkt nakon akutne faze, srčani infarkt nakon akutne faze, opekotine, bolesti arterija i vena: arteroskleroza, Raynaudova i Burgerova bolest, tromboembolije, venski ulkusi, angina pektoris, vaskulitisi kod autoimunih bolesti, migrene i druge vazomotorične glavobolje, vaskularna impotencija i vaskularni sterilitet, šećerna bolest i komplikacije šećerne bolesti (oštećenje krvnih sudova, gangrene i ishemije, oštećenje vida, oštećenje bubrega), akutna psorijaza, sporozarastajuće rane, arterijski i venski ulkusi, postradijaciona nekroza kože, mekih tkiva i radijacioni cistitisi i enteritisi, želudačni i duodenalni ulkusi, ulcerozni i pseudomembranozni kolitisi, virusni, toksični i infektivni hepatitisi, ciroza jetre, reumatoidni artritis, bronhijalna astma, multipla skleroza, sindromi kranijalnih nerava (n. trigeminus, n. facijalis), polineuropatije, skleroderma, staračka demencija i Parkinsonov sindrom, osteomijelitis, akutna gluvoća, Menierov sindrom i vrtoglavice vaskularnog porekla, herpes simplex i zoster, akutna ishemija retine i retinalni arteritisi.

O.B.

Vidi još: Hormoni podmlađuju

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com