Hajdučka trava je biljka za svaku ranu. i to od pamtiveka. Grčki junak Ahil vidao je rane hajdučkom travom  zbog čega ona nosi latinski naziv  Achillea  millefolium. Ali vidali su ovom travkom rane i naši hajduci, pa se kod nas ustalio naš naziv – hajdučka trava ili hajdučica, ili stolisnik.

  Na Balkanu je hajdučka trava izuzetno popularna. Čak i oni koji je nikada nisu probali, čuli su za nju. Hajdučka trava ima dugu i „uspešnu“ tradiciju. Znalo se za njene lekovite moći – oduvek. U dubokoj prošlosti, pre nego što su se pojavili hajduci i Osmansko carstvo, sigurno je nosila drugi naziv. Kada su hajduci stupili na istorijsku scenu. često ratujući sa Turcima i bivajući ranjeni, stavljali su na rane hajdučku travu. Tako su one brže zarastale.

Vuk Karadžić je zapisao da je hajdučka trava, kada se “ strlja među dlanove, dobra za svaku ranu“. 

  Imala je ona i drugu simboliku koja se do skora držala i kod nas. Kao vesnica  mladosti bila je nezaobilazna na svadbama  gde su je držali pod stolom da mladenci ostanu mladi i zeleni.

  Naše narodno verovanje zabeležilo je da se “ slabunjava deca  kupaju u odvarku od hajdučke trave ne bi li ojačala i stasala u zdrave ljude“.

  U Francuskoj narodna tradicija kaže da se deci koja ne mogu da spavaju, stavi na oči  list hajdučke trave da brže zaspe  i da snivaju lepe snove.

  Hajdučica tera  čudovišta i djavole, razne aždaje i mitska stvorenja, pa  je dobro imati uvek uz krevet.

 Stari Rimljani  su takođe verovali da  hajdučka trava donosi miran san pa su na sarkofage  uklesavali  ovu biljku kao simbol sna.

Stari travari preporučivali su čaj od hajdučke trave za dugovečnost. Poznato je da olakšava tegoba organa za varenje, poboljšava apetit, eliminiše gasove, reguliše lučenje žuči, otklanja bol i grčeve u stomaku. Koristi se kao antiseptik( kupke) i sredstvo protiv upala.

Ipak, iako je čuvena kao muška, junačka trava, ona je takođe i ženska trava, jer slabijem polu omogućava balans hormona i reguliše ciklus.

I.Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com