Guščja mast magična za sterilitet Naše bake su verovale da jeto dobitna kombinacija koja dovodi rode u kuću. Ali ne samo za to. Koristile su je za lečenje bronhitisa, upale pluća, hemoroida, ali i protiv sterilitetata.

Za „ženske probleme“ uotrebljavale su zagrejanu guščju mast koju su stavljale na donji stomak, verujući da će tako izvući sve „ nepravilnosti“ i upale. U vojvođanskim selima se bveruje da je guščja mast magična za sterilitet i danas pravi jedan stari recept za nerotkinje. U zagrejanu,čistu gučju mast, prethodno „ opranu“ u sedam voda, stavi se kantarion koji treba da stoji 21 dan na sobnoj temperaturi. Zatim se od te masti prave vaginalete koje se koriste uveče. Budući da se mast rastapa na temperaturi, najbolje je staviti je u komadić gaze koji se zatim zašije(sterilnim) koncem koji treba da ima dužinu,kao na tamponu.Recept se primenjuje 21 dan. Za vreme ciklusa se vaginalete od guščje masti ne koriste.

Važno pitanje u današnjem svetu jeste, gde se može nabaviti guščja mast. pa, tamo gde ima gusaka. Kod nas je to Vojvodina, uglavnom. Može se naći katkada i na pijaci, u teglici, ali je to retko. Kada je nabavite, mast s emora najpre pripremiti za upotrebu.

To znači da se ona istopi u šerpi, na umerenoj temperaturi, pazeći da vm nikako ne izgori. Kada postane tečnost, procedi se kroz gazu ili cediljku. Tek onda ste dobili čistu mast za upotrebu. Nabavite kakavu teglicu sa poklopcen i smestite je u frižider.

Za kozmetiku

Guščja mast je savršena za ljudsku kožu. Ona je izbeljuje, stvara elastičnost i sprečava promene na koži prouzrokovane starenjem. Kozmetičari u svetu koriste guščju mast uda bi izgladili fine bore a koristi se i u raznim receptima za negu suve kose.

Ko voli ukus masti, mogao bi i da se njome sladi i da istovremeno , jedući guščju mast, neguje nokte i kosu – iznutra. Odlična je .

U „davnim“ vremenima njena glavna uloga bila je kod opekotina i promrzlina. I dan – danas je mnoge žene jednostavno koriste tako što je stave u kremu za ruke. Ona će pomoći da se koža zaštiuti zimi od hladnoće i vetra.

Guščja mast je korisna, i prijatelj i kozmetičar i lekar.

O.B.

Vidi još…

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com