Guščja mast je magična za sterilitet. Naše bake su verovale da je to dobitna kombinacija koja dovodi rode u kuću. Ali nije bila samo protiv steriliteta. Koristile su je za lečenje bronhitisa, upale pluća, hemoroida.

Za „ženske probleme“ uotrebljavale su zagrejanu guščju mast koju su stavljale na donji stomak, verujući da će tako izvući sve „ nepravilnosti“ i upale. U vojvođanskim selima se i danas veruje da je guščja mast magična za sterilitet pa je aktuelan i stari recept za nerotkinje.

U zagrejanu,čistu gučju mast, prethodno „ opranu“ u sedam voda, stavi se kantarion koji treba da stoji 21 dan na sobnoj temperaturi. Zatim se od te masti prave vaginalete koje se stavljaju uveče kad se legne. Budući da se mast rastapa na temperaturi, najbolje je staviti je u komadić gaze koji se zatim zašije (sterilnim) koncem koji treba da ima dužinu, kao na tamponu. Recept se primenjuje 21 dan. Za vreme ciklusa se vaginalete od guščje masti ne koriste.

Važno pitanje u današnjem svetu jeste, gde se može nabaviti guščja mast. Odgovor gladsi : Pa, tamo gde ima gusaka. Kod nas je to Vojvodina, uglavnom. Može se naći katkada i na pijaci, u teglici, ali je to retko. Kada se nabavi, mast se mora najpre pripremiti za upotrebu.

To znači da se ona istopi u šerpi, na umerenoj temperaturi, pazeći da nikako ne izgori. Kada postane tečnost, procedi se kroz gazu ili cediljku. Tek onda ste dobili čistu mast za upotrebu. Nabavite kakavu teglicu sa poklopcen i smestite je u frižider.

guščja mast magična za sterilitet

Za kozmetiku

Guščja mast je savršena za ljudsku kožu. Ona je izbeljuje, stvara elastičnost i sprečava promene na koži prouzrokovane starenjem. Kozmetičari u svetu koriste guščju mast i da bi izgladili fine bore, a koristi se i u raznim receptima za negu suve kose.

Ko voli ukus masti, mogao bi i da se njome sladi i da istovremeno, jedući guščju mast, neguje nokte i kosu – iznutra. Odlična je .

U „davnim“ vremenima njena glavna uloga bila je kod opekotina i promrzlina. I dan – danas je mnoge žene jednostavno koriste tako što je stave u kremu za ruke. Ona pomaže da se koža zaštiti zimi od hladnoće i vetra.

Guščja mast je korisna, ona je i prijatelj i kozmetičar i lekar i ne treba da je izbegavamo.

B.Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još…

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com