Gorka so, epsom so ili magnezijum sulfat je prirodno jedinjenje magnezijuma koje može da se kupi i nakupi. Kupuje se u apoteci, a nakuplja se u stenama pored mora (ima ga i pored mineralnih voda).

  Ovaj prah bele boje, rastvorljiv u vodi – služi za hiljadu korisnih stvari i za dve izuzetno važne. Gorka so, naime, ima moć da umanji efekte radioaktivnog zračenja pa je treba obavezno uzimati nakon snimanja zuba, pluća, kičme, mamografije i slično.

   Pomaže i ženama koje se farbaju jer svakog meseca unesu u organizam  hemijske otrove kroz kožu glave koja sve upija.Tu na scenu stupa gorka so koja se pomeša sa sokom od limuna, zajedno  rastvoriti u čaši tople vode, i tim rastvorom masirati kosmati deo glave. Zatim isprati mlakom vodom. Bitno je ne mešati gorsku so i šampon ili sapun jer se time  smanjuje učinak.

gorka so ima  hiljadu koristi za čoveka

  Prijatelj je čovekovog tela u mnogim slučajevima. Može da se  stavi u kadu i da nakon dvadeset minuta „brčkanja“ detoksikuje organizam.  Dokazano, gorka so smanjuje  napetost  jer oslobađa mišiće  i smanjuje bol izazvanu  zapaljenjem. Koristi se kod artritisa i  reume jer svojim alkalnim dejstvom  aktivira proces  reverzne osmoze i kroz nju uklanja toksine iz tela. Ublažuje hemoroide, obezbeđuje lepu i negovanu kožu, miran san…

 Ako nemate kadu,  nemojte  se obeshrabriti. Lekoviti beli prah magnezijum sulfata možete utrljavati u kožu i kod tuširanja. Efekat će biti manji ali će doneti dosta dobrog. Takođe, možete potopiti stopala u  kupku sa gorkom soli, a organizam će biti zadovoljan minerilima koji će  koža nogu upiti.

  Poznato je sredstvo protiv konstipacije i problema sa crevima. Dve kašike se pomešaju sa čašom tople vode i popijete ujutru na prazan stomak. Ljudi koji drže do svog zdravlja obavezno na proleće  piju gorku so kako bi pročistili telo od toksina koji su se nakupili tokom zime.

  Koristi se i kod opektina jer hrani kožu. Takođe i čisti kožu od akni i masti.

 Gorka so ili epsomit kako se još naziva zbog mineralnog izvora u mestu Epsomu, koji se nalazi u Britaniji, ima  dobru stranu i za svet oko čoveka. Pomaže, naime, da se istrebe insekti. Za tu priliku se pomeša 50 grama gorke soli sa 2 dl destilovane vode i stavi u rasprskivač. Insekti u kući i u bašti će se razbežati, a pritom nećete  zatrovati svoje okrzuženje hemijom.   

 Smatra se da će ruže, hrizanteme i drugo cveće obilnije cvetati ako ga nahranite, s vremena na vreme, gorkom soli.

I.Marić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com