Foto terapija zove! Ugrabite svaki tračak sunca. Kad oblaci prekriju plavo nebo, i kad zahladi, stiže nam i depresija koja se sa zatvaranjem u domove – pojačala. Psiholozi kažu da sada gotovo polovina  građana Srbije ima neki vid depresije. SUnčajte se što više, a kada dođe zime, a možda i depresija tu je foto terapija.

  Svetlosna terapija je odličan način da se izvučete iz depresije i osvetlite svoje biće.

   Metoda je jednostavna. Čovek se izlaže jarkoj svetlosti, da bi se normalizovao unutrašnji časovnik organizma. To je zapravo usklađivanje  ritma budnost – spavanje, koji je vrlo često narušen kao posledica psihičkih tegoba.

 U SAS je ovaj način lečenja prihvaćen kao zvanična terapijska metoda. Na taj način se kod njih leči  sezonske depresije i poremećaji koji nastaju zbog čestog letenja  i  preletanja velikih vremenskih zona (tzv. džet leg sindrom).

  Foto terapija ili terapija svetlošću počela je da se primenjuje kao metoda lečenja pošto je ustanovljeno da svetlost pozitivno  utiče na lučenje hormona serotonina koji popravlja raspoloženje, kao i na produkciju melatonina, koji je odgovoran za pravilan cirkandijalni ritam (budnost-spavanje).

  Kako se  sprovodi lečenje svetlošću zimi, kada nema sunca?

Pomoću aparata,  svetlosne kutije, koja se okači o zid, tako da pacijent sedi ispred lampe. Izlaganje svetlosti se najčešće prepisuje jednom dnevno u trajanju od pola sata, a u težim slučajevima može trajati i duže (nekoliko sati dnevno ili više puta na dan). Jačina svetlosti u proseku iznosi 2 500 luxa.

 Kod težih depresija sezonskog tipa kada se javlja produžena pospanosti i dugo spavanje, socijalna izolacija i nekretanje i gojaznost kao posledica, koristi se jača svetlost.

  Ljudi koji imaju česte depresije, trebalo bi već s jeseni da započnu foto terapiju, kada dani postaju kraći. Tretman traje tokom cele zime i završava se u rano proleće.

  Rezultati se postižu već nakon dva do četrnaest dana izlaganja svetlosti. Svetlost leči i vraća dobro raspoloženje, a samim i mnogobrojne funkcije tela koje su pomalo zakazale.

  Pozitivno na nervni sistem,i na rad žlezda i metabolizma  utiču i boje.  Setimo se da se žutica kod novorođenčadi leči plavičastim inkubatorskim osvetljenjem. Plava i ljubičasta svetlost smanjuju napetost, dok crvena podstiče libido i jača telo. Zelena povoljno deluje na energiju uma i emocije. Narandžasta olakšava disanje, a žuta je delotvorna za izbacivanje toksina iz organizma.

   Terapija bojama  primenjuje se usmeravanjem svetlosti određene boje na određeno mesto na telu da bi se uspostavila narušena ravnoteža. Receptori na koži prepoznaju boju, apsorbuju je složenim biohemijskim procesima i prenose kroz celo telo. U terapijskom smislu, boje se sve češće koriste u lečenju alaregija, upala, reumatskih bolova, migrena, hormonalnih smetnji, kao i pomenutih psihičkih tegoba – bezvoljnosti, tuge, umora, stresa i nesanice.

   Ako ne možemo da odemo  u toplije predele sa suncem, onda  možemo pod lampu, da nam vrati raspoloženje i vedrinu – dok ne stigne proleće i leto.

                                   B. Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba