“Folksvagen tiago”  (Volkswagen Taigo)  1.5 TSI DSG R-LINE, bio je prvi kupe  SUV ove klase na evropskom tržištu.

   Dizajniran je prilično konzervativno  ali ne bez atraktivnosti i posebnosti. Ovaj model  se itekako  razlikuje od drugih   Folksvagenovih modela, što je danas prava retkost za automobilske brendove. Automobilska „ braća i sestre“ uglavnom  veoma liče jedni na druge jer se proizvođač trudi da zadrži prepoznatljive crte. Taigo ne liči mnogo na ostalu Folksvagenovu  „decu“.

    On ima izuzetno sportsku masku u koju su lepo „ legla“ prednja LED svetla koja zajedno daju jedan ozbiljan izgled.

   “ Folksvagen tiago” je porodični automobil koji vlasniku daje prostranost I udobnost  za sve članove porodice. Pa makar oni bili svi izuzetno visoki.  Prednja sedišta su  izrazito sportska i tako dizajnirana da se bez problema smeste i “ mali džinovi“.  Predviđen da se u njemu uživa, ovaj model ima središni naslon za ruke koji je dovoljno udoban i prijatan i za dužu vožnju.

  Proizvođač se pobrinuo da i  oni pozadi imaju dovoljno prostora za komotnu i udobnu vožnju.

  Posebno ako su putnici svoj prtljag smestili u  prilično prostran prtljažnik  zapremine 455 litara.  On može da preveze komade nameštaja u prtljažniku  kada se preklope zadnja sedišta. Tada ima zapreminu čak tri puta veću, 1281 litara. Uz to, prtljažnik  se na 1,5 metara od auta, automatski otvara i zatvara.

   “ Tiago” pokreće motor od 1.5 litara turbobenzinac, snage 150 KS, ima sedmostepeniu automatski menjač i pogon isključivo na prednje točkove. Ubrzanje do sto kilometara postiže za 8, 3 sekunde.

   Maksimalna brzina mu je 212 kilometara na sat, troši od 5 do 7 litara na sto kilometara.

    Vozač „tiaga“ ima na raspolaganju dva sasvim posebna i neobična detalja za današnjicu:  klasičnu ručnu kočnicu i upaljač. To je danas potpuna retkost.

   Još jedan retro detalj krasi unutrašnjost  ovog modela nemačkog autogiganta. To je ručica automatskog menjača koja je  oblikovana u starinskoj varijanti, nema dugmiće za promenu prenosa.

    Vozač ima ispred sebe prostrani TFT ekran, od 10, 25 inča, a u produžetku multimedijski ekran od 8 inča s podrškom za spajanje sa Android i Apple  carplay uređajima, i  sa svake strane ima dva točka za podešavanje.

   Posebnu pažnju dizajneri nemačkog auto – džina iz Volfsburgu ukazali su klimatizaciji vozila. Prvo,  podešavanje klimatizacije odvojeno. Drugo, ima dvozonsku klimu. Zahvaljujući  dvozonskoj regulaciji temperature na vozačevoj i suvozačevoj strani mogu se nezavisno određavati. To je odlično rešenje za  putnike od kojih jedan voli hladno a drugi ne voli. Zahvaljujući tome vožnja će biit ugodna svim karakterima. Može se birati smer strujanja vazduha, glava, sredina i prostor za noge. Pa ko gde voli da se rashlađuje ili greje.

   Takođe, na prednjem delu je i  polica za bežično punjenje mobilnih telefona.

   Dok je za volanom, vozač može biti opušten budući da mu je auto najbolji pomoćnik koji mu u svemu asistira. On održava vozača u voznoj traci, a ostala vozila na distanci, pomaže da vozač opušteno vozi tokom saobraćajne gužve gde ima čestih zaustavljanja i kretanja. Auto je u potpunosti predan čoveku pa može da otkrije  čak i umor vozača.

   Ima prednje i bočne vazdušne jastuke, Isofix priključak za dve dečije sedalice na zadnjim sedištima i isto takvu na suvozačevom sedištu, ima šest zvučnika, ultrazvučnu pomoć pri parkiranju napred i nazad, kamera za vožnju unazad  omogućuje neometan pogled.   Takođe, tu je i kontrola dugog svetla i automatska uključivanja kratkog svetla, zatamnjivanje unutrašnjeg retrovizora kada neko s leđa uperi duga svetla, ima  brisače sa senzorom za kišu, i LED dnevna I LED zadnja svetla.

    „Tiago“ odlikuje i  odličan balans u vožnji po krivinama, kao i mogućnost da drži zadatu putanju bez proklizavanja.  Iako „folksvagen tiago“ ima samo prednji pogon to ne znači da  se ne snalazi na snegu.

   Za „tiago“ ključ nije potreban ni za pokretanje motora, jednostavno pritisne se dugme.

      Vozačima  ovaj model nudi raznovrsnost stilova vožnje. Po želji, potrebi i raspoloženju, pritiskom na dugme bira se: eko za vožnju sa ekonomskom potrošnjom goriva, normal za svakodnevnu rutinu, sport za brze  vožnje i individual za sve raznovrsne kombinacije.

   Iako je porodičan automobil, on može da se transformiše u druge tipove i karaktere – što većini vozača godi jer imaju doživljaj da voze različite automobile.

                 Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba