Feng šui je učenje najbliže ljudskom razmišljanju. Potiče od trenutka kada je čovek napravio dom. Nema sumnje da se tada rodila misao i potreba da uredi svoj dom  na najbolji mogući način.

 Želeo je da on bude lociran prema suncu, na vrhu planine, blizu reke. Želeo je da bude topao, svetao, suv, prijatan i da u njemu vlada harmonija svih sila. Sve te misli zapravo su feng šui, istorija pronalaženja i pravljenja idealnog staništa, za žive i mrtve.

vrata i šeng šui

 U slobodnom prevodu šeng šui znači vetar i voda, dva najvažnija elementa istoka, i predstavlja umetost postavljanja gradova, kuća i grobova na povoljan način.  

 Najvažnija stvar na svakom domu jesu ulazna vrata. Od neprocenjive je važnosti locirati ih na pravo mesto.  

Ulazna vrata su usta kuće kroz koja ulazi ( ili ne ulazi) pozitivna ći energija. Najbolja ulazna vrata su od drveta, jaka i glomazna, sigurna i moraju da se otvaraju ka unutrašnjosti kuće.

Kada su vrata na pravom mestu ukućani će moći da ostvare dobro i sreću.

 Više od 6000 godina stara nauka, da, feng šui je smatran naukom u drevnoj Kini, imala je dovoljno vremena da ustanovi šta valja a šta ne valja za  kuću i gde je najbolje postavljati ulazna vrata.Evo šta su ustanovili:

vrata

1

Nikada ne postavljajte ulazna vrata naspram drugih vrata, a ako tako mora biti – neka ta druga vrata uvek budu zatvorena.

 Nikada naspram stepeništa – ako već jesu napravite prepreku, skretnicu za energije

Nikada naspram prozora i ogledala jer će sva dobra energija koja uđe da se odbije i izađe iz kuće. Ogledala sklonite, prozore zatvorite.

2

 Ulazna vrata ne bi trebalo da budu naspram  visoke zgrade, fabrike, tržnog centra ili škole (zbog prevelike jang energije). Ako vrata „gledaju“ direktno na prepreke kao što su statue, mostovi, trafo stanice, masivne građevine od betona, stubove ili lift najbolje je da ih premestite. Ako to nije moguće, posadite visoko drveće ili stavite pakua ogledalo kao prepreku, zavesu, pregradu ili biljke.

jaka moćna vrata

3

 Ako živite blizu groblja, bolnice, klanice, kapele ili policijske stanice (to jest izvora prevelike jin enegije u domu) možete da je poništite ako koristite jang enegiju. U skladu s tim ulazna vrata obojite u svetlu jang boju: crvena, žuta, narandžasta ili bela.

4

 Nije dobro da ulazna vrata gledaju na mesto na koje se odlaže smeće. Ako je to nemoguće instalirajte prepreku koja blokira pogled. Bašta je najbolji lek!

5

Ko želi bogatstvo može pored ulaznih vrata sa leve strane da  postavi baštensku fontanu koja vodu čini  „živom“. Kada stojite na ulaznim vratima i gledate napolje fontana treba da bude s leve strane.

 Voda sa desne strane izaziva bračne razmirice.

usta kuće

6

 Hodnik je važan, ima uticaj na energiju koja ulazi u dom i trebalo bi da je kvadratan! Dug hodnik je provodnik energije i trebalo bi ga dobro osvetli . Ako je mračan tada energija u njemu stagnira i postaje ustajala. Tamni hodnici, takođe, zarobljavaju jin energiju. Osvetlite ih i postavite biljke – one su uvek najbolje rešenje.

7

 Najbolje je na ulaznim vratima, iznad, postaviti pa kua ogledalo koje poništava lošu energiju. Pa kua cogledalo ne bi trebalo da se koristiti sa unutrašnje strane vrata.

                            O.B.

Vidi još: Ne zaboravite na more

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com