Evdokija Anđel je bila prva strana princeza na srpskom dvoru i nema sumnje da je i zbog toga plenila pažnju.Ali, pre svega bila je lepotica koja je svojom pojavom „ obasjavala Vizantiju svakoga jutra kada se probudi, na radost podanika“. Stigla je u Srbiju  neposredno pošto je ugovoren brak između nje i  Stefana Nemanje, koji će kasnije postati prvi srpski kralj i dobiti naziv Prvovenčani.

   Brak koji neće biti srećne ruke, ugovorili su, u to vreme, vladar i stric prekrasne princeze, vizantijski car Isak II Anđel i otac Stefanov-veliki srpski župan Stefan Nemanja.

 Princeza je stigla u Srbiju 1191. godine i njena pratnja je dovela do Skoplja, buduće srpske prestonice do koje će se isto tako pratiti kasnije i neke druge vizantijske princeze – srpske snajke. Bila je veoma lepa i mora da je mladi Stefan bio presrećan kada je ugledao kakvu su mu ženu namenili.

Grčki duh na srpskog dvoru

   Sigurno da je takva lepotica  i na srpskom dvoru izazvala veliku pažnju i divljenje zbog svoje lepote. Mora da joj je bilo teško u početku, jer su postojale velike sociološke, kulturne i ekonomske  razlike između Carigrada koji je bio centar sveta i Srbije zemlje u usponu.

  Brak je sklopljen, počeo je lepo i deca su polako dolazila na svet, najpre sin Radoslav, pa Predislav, Vladislav i ćerka  Komnena.

  Srpski istoričari su zabeležili da su deca bila vaspitana mahom u grčkom duhu. Podvlači se i da je tako Radoslav, najstariji sin koji će postati naslednik, bio toliko progrčki orijentisan da se jedva smatrao Srbinom.

evdokija anđel nemanjić

 Izgleda da je sve bilo u redu u periodu dok je Srbijom vladao veliki župan, ali su se stvari počele menjati kada je on za naslednika, imenovao baš Stefana a ne Vukana koji je bio stariji sin i kome  po primagenituri pripada žezlo. Počeli su problemi među braćom i bitka za presto.

U jednom trenutku Vukan uspeva da zbaci mlađeg brata Stefana sa prerstola i  vlada, ali tek dve godine. U tim prelomnim trenucima za državu, prelamala se i lična sudbina supružnika.

Izbačena na ulicu gola

 Lepa srpska županka, iznenada, jedne noći, izbačena je samo u košulji na ulicu ! Ima onih koji kažu da je izbačena potpuno gola.

 Jedni su govorili da je Stefan zatekao Evdokiju u preljubi zbog čega je postupio tako naglo i dramatično. Drugi izvor kaže da je županka imala šugu i da je  Stefan proterao iz straha da i njega ne zarazi. Postoje i treći navodi koji kazuju da je Stefan često bio sa drugim ženama što je Evdokiju naljutilo, pa je ona želeleći da mu se osveti za prevare koje je  i sama  činila.

 Uglavnom, mnogo se u istoriji spominju preljube, a gde ima dima ima i vatre,  pa većina istoričara smatra da je izvesnije da su one bile izvor ove Stefanove preke odluke. Takođe, smatra se da je logičnije da je Eevdokija uhvaćena u neveri. To potkrepljuju njenim ponašanjem koje za srpski dvor nije bilo prikladno.

 Uglavnom, Stefan je bio strašno ljut kada je  svoju ženu izbacio iz dvora samo u košulji ( ili bez nje). Ali i sam je bio dugo  povređen  jer će kasnije zapisati da je jedna od najvećih vrlina i težnji čoveka časna žena:

„Časna žena u domu muža svoga draža je od svakoga bisera i dragoga kamena“ , zapisao je.

   Evdokija se našla u košulji na ulici i da nije bilo Vukana – ko zna kako bi prošla.  Vukan  je sklonio Jevdokiju u svoju kuću, dao joj odeću, i ona je neko vreme boravila kod njega. Zatim je džentlmenski dopratio kući u Carigrad.

Razvod i zvanično

Tu će carigradska crkva razrešiti brak Evdokijije i Stefana 1202. godine i zvanično.  Stefan i Evdokija u braku su bili deset godina. Deca koju su imali po tadašnjim običajima ostala su na dvoru.

Kada se vratila u Carigrad Evdokija se brzo snašla. Izvori kažu da je postala ljubavnica Aleksija Duke Murzufla, koji će početkom 1204. godine postati  car, pošto je Evdokijinog oca cara Aleksija III  prognao.  Bivša srpska snajka će se udati za svog ljubavnika, ali ni tu neće biti srećnog epiloga.

 Prvom prilikom Aleksije III će mu se osvetiti i to tako što će, vrativši se iz prognanstva, naložiti da ga oslepe. U jeku krstaške najezde, nesrećnog  Murzufla će krstaši zarobiti a zatim i  pogubiti.

 Očajna, ljuta i nesrećna Evdokija, nije mogla ništa.

 Na kraju se udala i treći put, za Lava Zgura, vizantijskog velikaša koji je vladao Korintom. Ni tu nije doživela sreću. Zgur se 1208.  godine ubio pošto je bio opsednut i bez izlaza u  tvrđavi koju su opseli Latini.

Nestala je sa istorijske scene pošto se odselila kod svoje sestre u Malu Aziju.

  Burne ljubavi i brakovi čekali su i našeg Stefana, koji će se takođe još dva puta ženiti,  najpre sa  bugarskom princezom a zatim sa mletačkom-Anom Dandolo koja će umreti pre nego što će iz Vatikana stići prva srpska kruna.

 Te 1217. godine, poseban papski legat je preko Splita stigao u Srbiju noseći  krunu za Stefana kojom je iste godine krunisan. Venčao se sa krunom, što je drevni izraz I dobio naziv  Prvovenčani.

      Izvor Balkan City Magazin

Autor: Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

vidi još: Zaslužna za prenos tela svetog Save

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com