Ekološki ustanaka preselio se tamo gde i treba – u srpsku prestonicu . Hiljade Beograđana izašlo je juče ispred Skupštine Srbije da podrži naše ekološke borce  koji na rascepanim frontovima  širom Srbije biju sami  bitke. Te bitke nisu samo njihove. Ako presušuju izvori i njive ne rađaju, ako  nam otimaju staroplaninske reke i  truju građane Majdanpeka i Bora i  Jadra i Rađevine – onda je to naša bitka. Nju moramo da dobijemo inače ćemo definitivno izumreti.

  Ne zna se čije su reči juče na protestu bile potresnije. I kome od prisutnih nije oko zasuzilo. Govori meštana sela oko Loznice gde je Rio Tinto pustio svoje pipke zbog čega reke presušuju, njive ne rađaju a deca se razboljevaju a Srbija polako odumire.

ekološki ustanak u beogradu

. Takođe, od njih smo dobili jednu lekciju iz istorije budući da su nas podsetili da jadarska dolina zapravo cerska dolina. Tu se  u avgustu 1914. godine odigrala  velika bitka između Srbije i Austrougarske poznata kao Bitka na ceru. Tu bitku je dobila srpska vojska. Bila je to  prva pobeda savezničkih snaga u prvom svetskom ratu.

  U tim poljima i tim njivama i toj zemlji koju hoće Rio Tinto ostale su kosti naših pradedova. To ne može.   

-Mi smo tu i nećemo  ići nigde. Preko nas mogu samo bageri preći. Nas 50 porodica u selima oko Loznice.  Dođite u Nedeljice i u ostala 22 sela da vidite šta nam rade. Pogledajte naš kukuruz našta liči. To je zatrovani kukuruz.  Škola od 180 dece  u Gornjim Nedeljicama će biti na 200 metara od  ulaza u rudnik. Vaša su deca dobila tablete a naša rudnik litijuma. Zaboravite na  podele, nema politike, glava je u pitanju – poruke su meštana lozničkih sela.

Aleksandar Jovanović Ćuta ekološki aktivista i borac za prirordu zamolio je sve prisutne za minut ćutanja za sve stradale zbog zagađenja, za našu prirordu, za nestale reke.

-Ovde smo da kažemo ne onima koji nam nude koncetrovanu sumpornu kiselinu, umesto meda i mleka – rekao je Ćuta.-  Ko to truje Srbiju? Linglong, Ziđing, Rio Tinto ili neko otrovniji . Dugačak je spisak predatora  koji su došli da uzmu svoj deo. U Skupštini sede robovi, koji sprovode volju jednoga što je umislio da je bog.  , kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka.

Na skandiranje  Beograđana „ Vučiću, pederu“ Ćuta je  poručio Vučiću da posluša šta narod misli o njemu i o njegovim strateškim partnerima.  

Budući da niko iz vlasti nije odgovorio na 13 zahteva ekoloških organizacija, sada je dodat još jedan, da Vučić i Mihajlovićka momentalno ponište sve ovbaveze prema Rio Tintu.

-Aleksandre  Vučiću nećeš potapati našu zemlju otrovom, nećeš našu decu trovati sumpor dioksidom – rekao je Ćuta i poručio za kraj:

-Odjedbite od naših reka! Odjebite od naših šuma! Odjebite  od našeg čistog vazduha!

 Svetlana Ceca Bojković čija je podignuta ruka zaustavila bager na Jadru rekla je da se uključio crveni  alarm za Srbiju jer smo toliko već zagađeni a Rio Tinto preti da zarije svoje pipke.

-Hoćemo li se pretvoriti u deponiju gde će naše zdravlje i zdravlje naše dece biti ugrožene. Ne smemo to dozvoliti. Ne smemo dozvoliti  da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije.

Da li je profit zamenio Boga. Izgled da jeste. Ovima što vode zemlju profit je zamenio Boga- rekla je naša glumica.

ekološki ustanak

Na ekološkom protestu se čulo od dr  Dragane Đorđević, naučnog savetnika da Srbija ima tri hiljade divljih deponija.

– Pretvaramo se u deponiju evropskog i azijskog smeća- rekla je dr Đorđević.- Predviđeno je da dobijemo 40  rudnika ,10 jalovišta litijuma, 6 termoelektrana na lignit koji više i nemamo. Jalovišta zagađuju vekovima, još uvek nas zagađuju čak i ona iz srednjovekovne Srbije a mi spremamo još 70 jalovišas.  Borska reka je mrtva reka sto godina, Pek je toliko zagađena da je izgubljen, reke oko Bosilegrada su mrtve reke jer se tamo otvaraju rudnici bez ikakve kontrole.  Građani Bora dišu toksične supstance i sigurna sam da onkologija zna za probleme  građana Majdanpeka i Bora.  Mi ovo moramo zaustaviti.

  Anita Mančić, glumica, zapitala je vlast kako se usuđuju da odlučujo o mom životu, o vazduhu koji diše, o vodi koju pije, o zemlji koja me hrani!?

-Ako je vama ugovor sa đavolom prihvatljiv zbog novca, nama nije. I naša deca i deca naše dece neće vam oprostiti budućnost koju ste im prodali. Prirorda se buni. I ona vam neće oprostiti. Od nje nećete pobeći gospodo iz vlasti. Srbija se budi. Beograde, rodni grade, probudi se- zavapila je Anita Mančić.

 Glumica je zatražila od vlasti da se našoj deci vrati detinjstvo kakvo smo mi imali.

-Ne smemo dozvoliti da se naša deca igraju na gradilištu, njima je mesto u parkovima. Mladosti naša, ostani ovde i bori se za svoj život, svoju budućnost. „ Ostajte ovde, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije…“ jecali su Šantićevi stihovi na kraju emotivnog govora koji je završen porukom : A Rio Tinto, marš sa Drine.

  Nadajmo se da se Beograd probudio i da će dati svoj doprinos najvažnijoj bici u srpskoj istoriji – bici za vazduh, vodu i život.

D.D.

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes drvo energija hrana imunitet jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža lek lepota lečenje limun manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost voda zdravlje zglobovi želudac

 • Daleka istorija: doba kad se brzo bežalo
        Daleka istorija naših predaka odvijala se u jednoličnom ritmu opstanka: mir, opasnost, usponi padovi, bežanja, vraćanja. Kroz slojeve zemlje i arheološke nalaze, prati se unazad taj istorijski put, kao film u kome ili dim obavija nebo od paljevine ili se grade novi domovi. Od Vinčanske kulture naovamo, periodi mira biće sve kraći dok […]
 • Skobaljić grad i junak koji ne može da umre
  Teško je bilo uočiti skriveni grad srednjovekovnog vojvode Nikole Skobaljića  (1430 -1454) vlastelina srpske Despotovine u vreme despota  Đurđa Brankovića. Bio je tako dobro zamaskiran  i udenut među brda da se mogao videti tek kada bi mu se prišlo blizu. Ali, onda bi i onaj ko mu je prilazio bio vidiljiv posmatraču sa vrletnih bedema. […]
 • Vladimir Kulenović: ne postoje vrste muzike
     Vladimir Kulenović ima nostalgiju toliko dugu i jaku da bez nje više i ne može da zamisli sebe. Postala je sastavni deo njega i ne smeta mu, prija mu kao neko prostranstvo. Možda je to zbog toga što mu tokom dve duge nostalgične decenije koje živi u Americi najviše najviše od svega iz stare […]
 • Manuka med najlekovitiji na svetu
  Manuka med najlekovitiji je na svetu, tvrdio je tim istraživača Univerziteta Waikato na Novom Zelandu još 1981! On poseduje jedinstvena antibakterijska svojstva, koja nisu prisutna ni u jednoj drugoj vrsti. Niko nije mogao predpostaviti da će tri decenije kasnije on biti proglašen za najlekovitiji med na svetu. Ovaj izuzetno lekoviti nektar je hiljadama godina poznat […]
 • Kozje mleko hrani, leči i neguje
  Kozje mleko se vari gotovo četiri puta brže nego kravlje, ima gotovo 50 odsto više vitamina A, fosfora, kalcijuma i kalijum. Ako bi se trkali za pobednika zdravlja, za otprilike toliko bi bilo u prednosti. Ima terapeutska svojstva i gotovo je lek za one koji imaju alergije i problema sa varenjem. Po biološkoj vrednostima kozje […]
 • Dragana Đukić, strastveno kao miris ruže
  Za više vidi Dragana Đukić dakidjule@gmail.com PREDLAŽEMO:Zumbul predstavlja hrabrost da se uvek govori…Hmelj, lekovit ali prekomereno-vodi u večiti sanŠećeri, naši slatki neprijateljiParfem i jedna tačka iz koje najjače zračiPlanika, kraljica primorskih predela Molimo da ovo polje ostavite praznoPrijavi se za besplatne tekstove E-mail * Uspešno ste se besplatno prijavili na naš portal. Potvrdite prijavu klikom […]

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com