Ekološki ustanaka preselio se tamo gde i treba – u srpsku prestonicu . Hiljade Beograđana izašlo je juče ispred Skupštine Srbije da podrži naše ekološke borce  koji na rascepanim frontovima  širom Srbije biju sami  bitke. Te bitke nisu samo njihove. Ako presušuju izvori i njive ne rađaju, ako  nam otimaju staroplaninske reke i  truju građane Majdanpeka i Bora i  Jadra i Rađevine – onda je to naša bitka. Nju moramo da dobijemo inače ćemo definitivno izumreti.

  Ne zna se čije su reči juče na protestu bile potresnije. I kome od prisutnih nije oko zasuzilo. Govori meštana sela oko Loznice gde je Rio Tinto pustio svoje pipke zbog čega reke presušuju, njive ne rađaju a deca se razboljevaju a Srbija polako odumire.

ekološki ustanak u beogradu

. Takođe, od njih smo dobili jednu lekciju iz istorije budući da su nas podsetili da jadarska dolina zapravo cerska dolina. Tu se  u avgustu 1914. godine odigrala  velika bitka između Srbije i Austrougarske poznata kao Bitka na ceru. Tu bitku je dobila srpska vojska. Bila je to  prva pobeda savezničkih snaga u prvom svetskom ratu.

  U tim poljima i tim njivama i toj zemlji koju hoće Rio Tinto ostale su kosti naših pradedova. To ne može.   

-Mi smo tu i nećemo  ići nigde. Preko nas mogu samo bageri preći. Nas 50 porodica u selima oko Loznice.  Dođite u Nedeljice i u ostala 22 sela da vidite šta nam rade. Pogledajte naš kukuruz našta liči. To je zatrovani kukuruz.  Škola od 180 dece  u Gornjim Nedeljicama će biti na 200 metara od  ulaza u rudnik. Vaša su deca dobila tablete a naša rudnik litijuma. Zaboravite na  podele, nema politike, glava je u pitanju – poruke su meštana lozničkih sela.

Aleksandar Jovanović Ćuta ekološki aktivista i borac za prirordu zamolio je sve prisutne za minut ćutanja za sve stradale zbog zagađenja, za našu prirordu, za nestale reke.

-Ovde smo da kažemo ne onima koji nam nude koncetrovanu sumpornu kiselinu, umesto meda i mleka – rekao je Ćuta.-  Ko to truje Srbiju? Linglong, Ziđing, Rio Tinto ili neko otrovniji . Dugačak je spisak predatora  koji su došli da uzmu svoj deo. U Skupštini sede robovi, koji sprovode volju jednoga što je umislio da je bog.  , kome je Rio Tinto draži od našeg seljaka.

Na skandiranje  Beograđana „ Vučiću, pederu“ Ćuta je  poručio Vučiću da posluša šta narod misli o njemu i o njegovim strateškim partnerima.  

Budući da niko iz vlasti nije odgovorio na 13 zahteva ekoloških organizacija, sada je dodat još jedan, da Vučić i Mihajlovićka momentalno ponište sve ovbaveze prema Rio Tintu.

-Aleksandre  Vučiću nećeš potapati našu zemlju otrovom, nećeš našu decu trovati sumpor dioksidom – rekao je Ćuta i poručio za kraj:

-Odjedbite od naših reka! Odjebite od naših šuma! Odjebite  od našeg čistog vazduha!

 Svetlana Ceca Bojković čija je podignuta ruka zaustavila bager na Jadru rekla je da se uključio crveni  alarm za Srbiju jer smo toliko već zagađeni a Rio Tinto preti da zarije svoje pipke.

-Hoćemo li se pretvoriti u deponiju gde će naše zdravlje i zdravlje naše dece biti ugrožene. Ne smemo to dozvoliti. Ne smemo dozvoliti  da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije.

Da li je profit zamenio Boga. Izgled da jeste. Ovima što vode zemlju profit je zamenio Boga- rekla je naša glumica.

ekološki ustanak

Na ekološkom protestu se čulo od dr  Dragane Đorđević, naučnog savetnika da Srbija ima tri hiljade divljih deponija.

– Pretvaramo se u deponiju evropskog i azijskog smeća- rekla je dr Đorđević.- Predviđeno je da dobijemo 40  rudnika ,10 jalovišta litijuma, 6 termoelektrana na lignit koji više i nemamo. Jalovišta zagađuju vekovima, još uvek nas zagađuju čak i ona iz srednjovekovne Srbije a mi spremamo još 70 jalovišas.  Borska reka je mrtva reka sto godina, Pek je toliko zagađena da je izgubljen, reke oko Bosilegrada su mrtve reke jer se tamo otvaraju rudnici bez ikakve kontrole.  Građani Bora dišu toksične supstance i sigurna sam da onkologija zna za probleme  građana Majdanpeka i Bora.  Mi ovo moramo zaustaviti.

  Anita Mančić, glumica, zapitala je vlast kako se usuđuju da odlučujo o mom životu, o vazduhu koji diše, o vodi koju pije, o zemlji koja me hrani!?

-Ako je vama ugovor sa đavolom prihvatljiv zbog novca, nama nije. I naša deca i deca naše dece neće vam oprostiti budućnost koju ste im prodali. Prirorda se buni. I ona vam neće oprostiti. Od nje nećete pobeći gospodo iz vlasti. Srbija se budi. Beograde, rodni grade, probudi se- zavapila je Anita Mančić.

 Glumica je zatražila od vlasti da se našoj deci vrati detinjstvo kakvo smo mi imali.

-Ne smemo dozvoliti da se naša deca igraju na gradilištu, njima je mesto u parkovima. Mladosti naša, ostani ovde i bori se za svoj život, svoju budućnost. „ Ostajte ovde, sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije…“ jecali su Šantićevi stihovi na kraju emotivnog govora koji je završen porukom : A Rio Tinto, marš sa Drine.

  Nadajmo se da se Beograd probudio i da će dati svoj doprinos najvažnijoj bici u srpskoj istoriji – bici za vazduh, vodu i život.

D.D.

afrodizijak bakterije biljke boje bolest breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes dinastija drvo energija fitoterapeut hrana jetra karcinom koža lek lepota lečenje limun manastir med mikroorganizmi more muškarci nemanjići pluća potencija rak reuma slikar slikarka so srce travar ulje umetnost uskrs vino voda zdravlje

 • Bolest je u našem umu, tvrdi Dipak Čopra
  Bolest nije u našem telu, ona je u našem umu – uči Dipak Čopra, indijsko-američki doktor i pisac, jedan od  najpoznatijih zagovornika holističke medicine. Preciznije, smatra ovaj autor stotinak knjiga na ovu temu, bolesti, rane i ozlede su zapravo funkcija naše percepcije.  – Čovek – kaže Diprak Čopra – zadržava bolest, bol i ozlede u […]
 • Tibetansko podmlađivanje, prastara metoda
  Tibetansko podmlađivanje Tibetansko podmlađivanje ne traži novac, ne traži ulaganje, ne traži odlazak na tretmane. To je najjednostavniji, prastara metoda podlmlađivanja – svojim alatima. Naša pomagala su naše ruke. Kako pokazuje profesor Dejan Rraković, integrativni biofizičar, postupak je sledeći: 1. Trljamo ruke Trljamo dlanove nekoliko sekundi dok ne postanu vrući. Ako je biopolje dlanoiva vruće, […]
 • Bela čemerika, opasni dvojnik sremuša
    Bela čemerika  (Veratrum album) je privlačna i lepa biljka ali je cela otrovna. Ova biljka koja raste po vlažnim livadama i prozračnim šumama u velikim skupinama prilično  je  dugovečna i snažna. Može da poraste i do metar i po, bujnih je listova izbrazdanih paralelnim žilama. Listovi veoma podsećaju na sremuš i lincuru zbog  čega […]
 • Smokva kao lek i zamena za UV kreme
  Smokva kao lek i kao hrana i kao slatkiš. Fantastično je osećanje da možete da se sladite i da se lečite smokvom. I ne samo to. Smokva je odlična zamenu za veštačke kreme koje štite od sunca, jer obiluju beta karotinom (čak 90 miligrama na sto grama). Za savršeno preplanuo ten jedite smokve uz dodatak […]
 • Tvrdoš, manastir sa hiljadu rana
  Tvrdoš je manastir sa hiljadu rana i hiljadi isceljenja. Iznikao na staroj raskrsnici  puteva kraj Trebinja, gde se u vekovima iza nas putnik namernik odlučivao da li će putem za Dubrovnik ili za kontinentlanu Srbiju. Ako je bio pravoslavne vere, tu dilemu bi rešio u manastiru Tvrdoš. U ovom  nemanjićkom manastiru pre odluke na koju […]
 • Gamzigrad, palata imperatora Galerija kod Zaječara   
    Ko vidi  maketu Felix Romuliane (Gamzigrad) u zaječarskom muzeju – videće ovu kasnoantičku palatu i na samom lokalitetu. U titrajima letnje vrućine pojaviće se  gamzigradske kule u svoj nekadašnjoj lepoti i  već sledećeg trena nestaće sa lica današnjice, i otploviti  u daleku prošlost kojoj pripadaju. U vreme pre hiljadu sedamsto godina, kada je i […]

Prijavi se za besplatne tekstove

žena u džuingli

close
Prijavi se za besplatne tekstove
San

Ko čita, lepše živi