Monasi na Svetoj Gori znaju kako da sačuvaju svoje kosti i kičmu od propadanja. Voda, vlaga, molitve, dugotrajan post bez mleka koji je ujedno i najveći dobavljač kalcijuma – donosi nevolje kostima. Ali svetogorski monasi ipak nemaju problema sa kostima i kičmom. Svi ruski manastiri na  Svetoj Gori, koja i u ruskom nacionalnom biću ima posebno mesto kao i u srpskom –  sa posebnom pažnjom pripremaju recepte za zdravlje kostiju koje monasi  obavezno koriste najmanje jedanput godišnje.

   Bolesti kičme i kostiju najteže se leče, a monasi, zanjući to, obavezno spremaju  drevni lek za jačanje skeleta kako ne bi došli u situaciju da obole. Sve što im je potrebno za ovaj recept uglavnom imaju na  manastirskom imanju. Potrebne su im samo dve stvari.

 To su jaja koka koje nisu zatvorene  i jedu hranu koju bismo danas nazvali organskom,  i limunovi, neprskani, kojih na Svetoj Gori ima u izbilju.

  Kada imate zdrave  sastojke – imate dobar recept a time osigurano – zdravlje.

  Potrebno je 20 jaja i 6 limunova.

  Sveža jaja se temeljno operu, kako bi se sa njih skinule bakterije i potencijalni patogeni mikroorganizmi, zatim se  razbiju, belance i žumansce se upotrebe za pravljenje nekog jela ili poslatice, a ljuske se stave da se suše. Kada se osuše, u avanu se istucaju što mogu sitnije, a zatim se stave u električni mlin za kafu, kako bi se samlele do najsitnijeg praha.

 Šest limunova procediti, dobijeni sok sipati u šerpicu i pomešati sa prahom od  jaja. Doći će do rekacije limunske kiseline i praha od ljuski.

 Lek još nije spreman za upotrebu. Potrebno je da odstoji 10 dana.  Za to vreme povremeno mešati. Dobiće se smesa koja nalikuje mleku.

 Drevni lek koji je „sastavila“ mudrost monaha i prirodni sastojci, spreman je za  upotrebu. Uzima se svakog dana po jedna kašičica pre jela ujutru, a za jaču kuru i uveče. Ovaj lek  za zdrave kosti i kičmu ne bi trebalo korisiti sa hranom.

Irina Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba