Dragoljub je, kako drugo nego drag i mio cvet, kako mu i ime kazuje, koji će vas zaštiti od najezde raznih vrsta klica i vitaminski nahraniti kao  najrođenijeg.

Njegovo sumporno etarsko ulje koje se dobija iz lista izuzetno je jako, pa čak i u  razblaženju od 1:1000 000 daje snažno antibakterijsko dejstvo.  Koristi se kod upale bubrega, cistitisa (upala mokraćne bešike), bronhitisa, gripa i skorbuta.

Dragoljub Tropaeolum majus će vas i nahraniti vitaminima. Salata od lista dragoljuba ili sok isceđen iz svežeg lista ove biljke je odličan vitaminski i antiskorbutski prolećni napitak. Dovoljno je dnevno popiti od  10 do 15 grama isceđenog soka i biti  kao supermen u proleće.

Veoma je ukusan i koristan u salati, koja se može mešati sa drugm zrelenišem, ali i ne mora. Samo se mlado lišće isecka, malo posoli i  doda sirće, lumunov sok, biber i drugi začini.

Pomoći će onima koji imaju problema sa žuči ali se u tom slučaju koristi seme. Istuca se 10 – 15 grama semena dragoljuba i doda malo vode. Kad tako odstoji dva sata, popije se.

Lep je u bašti ali daje lepotu i našoj kosi. Posebno cenjen kao sredstvo protiv  opadanja kose. Priprema se tako što se 100 grama svežih listova dragoljuba, koprive i šimšira sitno isecka. Ova biljna mešavina se prelije sa 1/2 litra alkohola i ostavi da stoji 15 dana. Posle toga se procedi i utrljava u kožu glave nekoliko puta u toku dana.

 Ovaj lepotan je jednogodišnja zeljasta biljka. Poreklom je iz Južne Amerike. Kod nas je poznatija kao ukrasna nego kao lekovita biljka. Dragoljub je ime koje nam ukazuje koliko je u narodu omiljena ova biljka, dok je prevod roda sa grčkog tropaion – trofej, jer cvet liči na šlem, a list na štit.

Ovaj dragi cvet ukrašava dvorišta i balkone i trebalo bi da ga ima svaka kuća,  pošto u toku zime može da se gaji pored prozora. Njegovi ovalni  listovi i krupni cvetovi upadljivo žuto-narandžaste boje prošarani crvenim prugama divan su  prizor,  tokom  leta kada pokazuju svoju lepotu.   

                               O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com