Doktor Vladislav Daničić je, što bi rekao Milovan Glišić, stvarno redak zver. On je doktor koji ono što zna deli sa drugima.

Vitamini, kaže on, mogu mnoge bolesti da spreče i da izleče. Potrebno je samo znati formule. On ih zna. I deli.  U knjizi “ Vitaminologija“ dao uputstva kako da se lečimo vitaminima ( kolike doze u kombinaciji sa kojim ). To je jedina knjiga u toj oblasti koju je objavio domaći autor. Ministarstvo za nauku uvrstilo je u naučna dela od posebne važnosti. Ali, to je jedina knjiga na svetu koja je dala sve formule. Zbpog objavljivanja formula koje leče, doktor je dobijao pozive iz inostranstva, iz Britanije i Irske, recimo, odakle muje zamereno da “ otkriva tajne na kojima počiva farmaceutska industrija“.

 – Rekli su mi: Ako bi svi naučnici i lekari tako objavljivali, farmaceutska industrija bi propala- kaže dr Vladislav Daničić. – Još su dodali: Mi to držimo u tajnosti.

  O Šta ste im odgovorili?

 – Da je moja namera bila da smanjim  troškove medicinskog lečenja u Srbiji, gde se  nenormalne pare troše na hemijske lekove. Takodje, odavanjem  formula  hteo sam da svim ljudima omogućim da sebe preventivno zaštite od potencijalnih bolesti. Knjiga je pisana tako da može da je čita svako sa srednjom školom i da može da posluži i lekarima i pacijentima i kao preventiva i kao lek. Mislio sam da će mi zdravstvo biti zahvalno što sam ga olakšao za dobar deo budžeta.

vitamini

  O Dakle, vitamini mogu da leče?

 – Apsolutno. To da mogu da leče bila je nepoznanica dugo  godina, a znalo se samo da deluju u preventivne svrhe. Tek sa pojavom skorbuta se otkrilo da vitamini mogu da leče. Samo je potrebna prava formula. Ako je imate, strahovito je moćna  terapija.

  O Vi ste odredili dozu i odnos za određene bolesti?

 –  Da, kod nas. Uz sve to, ja sam sve isprobao. I imam formulu.

 O Zašto se razlikuju cene istog vitamina širom sveta? Da li to znači da je skuplji vitamin bolji?

 – Uglavnom ne. Kvalitet je manje-više isti, ali cenu određuje proizvođač. Nekada je „Galenika“ imala  odlične vitamine. Recimo, njihova krema “ borogal“, ili „beviplex“ ,pa „oligogal Se“,  bili su izvrni. Danas Srbija ima slabu industriju vitamina, tu i tamo poneku fabričicu, poput “ Anafarma“ koji je odličan, kao i „Ivančić i sinovi“ takodje… Ali su cene kod nas veoma paprene. U Americi, na primer, vitamini se prodaju u supermarketima kao hrana. I veoma su jeftini. Ne znam zašto su cene tako različite.

 O  Kažete da cena ne određuje i bolji kvalitet?

 – Ne, jer je ista hemijska formula. Jedino je opravdano ako u suplementu ima više određene susptance ili vitamina, pa je zbog toga skuplji. Inače, za istu  količinu i gramažu trebalo bi da bude i ista ili slična cena. Ja kupujem, recimo, neke nemačke multivitamine koji koštaju 400 dinara

  o Šta sve leče vitamini?

 – Sve bolesti, prosto rečeno.

  O Koje vitamine bi trebalo uzimati za mladost?

 – Vitamini K 2 i B 12  su se u poslednje vreme nametnuli kao  perjanice u tzv. antiejdžing industriji. Izgleda da B 12  aktivira   spore biohemijske procese, još u to nisam siguran. Uz to, ako želite da budete mladoliki trebalo bi uzimati antioksidanse. U Srbiji bi svako trebalo da uzima antioksidanse pre svega zbog  bombardovanja i oslobođenog uranijuma kao i zbog jonizujućeg zračenja. Obavezno!

vitamini izvor zdravlja

 O Koje tačno antioksidanse bi trebalo da uzima svako ko živi u Srbiji?

 – Bilo koji od vitamine A, C, E, cinka, selena. Vitamin A može da se uzima i u vidu beta karotena u kapsulama. To je fantiastičan vitamin jer od njega ne možete da se predozirate. Njega jetra sama  dozira, preradi koliko joj je potrebno a ostatak izbaci stolicom. Izuzetno je dobar i  kompleks vitamina sa luteinom, a  kvarcetin je jedan od najefikasnijih bioflavonida.

 O Da li  uzimanje, recimo, čaja od šipuraka može da nadomesti potrebu za vitaminom C?

– Nema šanse. To je zabluda. Svako bi trebalo da unosi vitamin C, najmanje 500 mg, a  hronični bolesnici 1000 mg dnevno. Tu nema dileme.

  O Šta može da leči natrijum askorbat( mešavina askorbinske kiseline i sode bikarbone)?

 – Natrijum askorbat se koristi u onkološkim bolestima i kod teških virusnih oboljenja. On je sporotpuštajući i pravi se u odnosu 2 prema 1 askorbinske kiseline prema  sodi bikarbi.Svako to može da napravi, umesto da kupuje skuplje već napravljene kombinacije.

  O Da li je pivski kvasac idealan za zdravlje?

 –  Njega možete da uzimate koliko hoćete, godinama, decenijama, ništa vam se neće dogoditi. Imaćete sve potrebne vitamine iz B grupe, ali i hrom, selen, cink, PABA… Jednostavnije rečeno ima skoro sve osim vitamina A,C i E i B 12. 

vitamini

  o  Da li je vitamin E zaista toliko moćan za našu kožu?

 – Da, on zateže kožu i uklanja bore. Za tu svrhu trebalo bi uzimati tokoferol od 12, 5 mg ili „santegal“ koji se žvaće. Uzima se jedna dražeja dnevno i to je puna kapa. Topiv je u masti ali nema bitnije toksične efekte čak iako ga uzmete i previše. Najznačajnija primena vitamina E osim za kožu, jeste primena  kao unititelja tromba. Zvanična medicina za to nema rešenja. Ona ima kumarinske preparate kao što je aspirin, koji sprečava da se tromb pojavi ali on ne otklanja tromb. Vitamin E je toliko moćan da ako se uzima 1200 ij on istopi trob, i to ne samo u nogama nego i u srcu. Takođe, kod usporenog rada srca,  brahikardije, pomaže samo vitamin E.

  O  Da li je magnezijum pomalo izvikan mineral?

 – Ja dajem svojim pacijentima magnezijum za otklanjanje grčeva u potkolenici i za centralni nervni sistem. Zdravi ljudi koji piju kiselinu vodu unose sasvim dovoljno magnezijuma. Osim toga, postoji jedna studija o  uticaju magnezijuma na miokard ali nisam video da ima značajniju pomaka.

  O Da l ima i opasnih vitamina?

 – Da, to su  A, D, E, K. Vitamin D je posebno opasan i za njega zato važi staro  pravilo od 400 ij dnevno. Može samo u određenim slučajevima  do 500 ali jako, jako kratko, samo 10 dana, i gotovo. Ne sme se posle toga uzimati više. Vitamin D je smrtonosan i ako ga uzimate više, jednostavno može da vas usmrti. Korstite ga samo 10 dana i kraj. On spada u vitamine koji su topivi u masti i koji se talože.

 O  Jedna g Amerikanac  je rešio da uz suplemente živi 180 godina? Hoće li doseći?

 – Ne znam koliko će živeti, ali će mu vitamini sigurno produžiti život.

vitamini izvor sreće

 Osteoporoza

 –  Osteoporoza i jeste i nije bolest. Gotovo svaki čovek posle pedesete godina ima osteoporozu. Za lečenje osteoporoze treba kombinovati  kalcijum sa vitaminom D,K, i fluor. Fluor je  veoma važan. Ali ga retko ima kod nas- kaže dr Vladislav Daničić.

  Artritis

 – Norvežani su pokušali da leče juvenalni reumatoidni artritis  silicijumom ali se pokazalo neefikasnim. Najbolji lek je za to i dalje riblje ulje, naše koje ima vitamin A plus D3.

   Ateroskleroza

 – Preporučujem  cink i selen kombinaciju plus B 6 i B 12 i za mesec dana sitacija je fantastična- tvrdi dr Vladislav Daničić.

  Dijabetes tipa I

   Jedan gram vitamina C ukida  1 jedinicu insulina. Krenuti sa 5 grama.Meriti  šećer.

  Dijabetes tipa II

 – Najbolja kombinacija B1, B6, B12, cink i hrom. I naravno, savet bolničkih nutricionista pošto je to bolest ishrane u kojoj je najvažnije kretanje-preporučuje dr Vladislav Daničić.

   Astma

 – Koristiti mesec dana  vitamin C, Zn, selen,  i B1, B6 i B12 ako nema reakcije dodati germanijum a ako ni to ne pomogne uraditi  autovakcinu koju pravi u Srbiji Torlak, uzimajući vaš bris dubokog grla  i ispljuvka.

  Impotencija

 Arginin

  Melanom kože

  Koristiti bakar u kombinaciji sa B 6( 100mg) i Q 10(200mg), tvrde da dva meseca  nakon operacije metastatičke ćelije bivaju uništene za par sati.

 Hiperholestemija 

  Omega 3 masne kiseline dva puta po jedna kapsula , B3 jedna kapsula dnevno, braon ( integralna) riža po 1 šolja pre jela  3 do 5 puta. Za tri meseca – nestaju masti -kaže dr Vladislav Daničić.

 Tahiartmija

 L – karnitin i Q 10.

  Bolovi krsta

 B1, B6 i B 12 u odnosu 3 prema 2 prema 1

 Vid

 Vitamin C

  Operacije

  Na bilo koju operaciju da idete obavezno uzimati kombinaciju vitamina C i Zn.

Dijana Dimitrovska

Vidi još Pesnik koji zna sve o gljivama

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com