Dr Dušan Protić doktor je za – sve. Specijalista ginekologije i akušerstva ima u malom prstu sijaset saveta koji će nam biti značajni u životu.

  Zna šta treba jesti, još važnije šta ne treba jesti, kako da čuvate svoje zdravlje, kako da postane majka, kako da odgajate decu, kako da se smejete, kako da napravite zdrav džem ili ajvar, sok bez konzervansa, stotine dragocenih saveta.  Lekove vam neće preporučiti, iako je lekar, a umesto njih daće zamenu.

dr dušan protić ginekolog savetuje život na selu

– Za zdrave kosti najbolje je skidati opnu s unturašnje strane  ljudske od jaja, sušiti je, isitniti i uzimati po kašičicu svakodnevno – savetuje dr Protić. 

Selo kao dar 

  Na imanju u Čenti, gde se preselio odavno, dr Protić ima svoju hranu, svoje provrće i voće, svoju svinjsku mast koju posebno ceni, čak pravi i svoj domaći sapun. U familiji Protić, niko nikada nije jeo griz, na primer.

-Umesto griza, moji sinovi su kao deca jeli kukuruzno brašno i jaje – kaže dr Dušan Protić.- Umesto banana koje dolaze ko zna odakle i nisu voće sa našeg podneblja, jeli su tikvu. Srpsku običnu tikvu. Ona je bila naša banana. Kao porodica smo trošili 300 kilorgama tikve godišnje. Stavljali smo tikvu i u kašu i u jelo, i pekli, i pravili od nje kašice i sokove i slatkiše…a  deca su bila žuta od tikve. Čak su nas i komšije pitale jednom zabrinuto, da li su deca dobila žuticu.

   Jede se na imanju Protića dosta belog luka, obavezno svinjska mast, slanina, domaće kobasice;  margarin i hidrogenizovane masti su proterane.

  Doktor Protić savetuje sve mame i tate da svojoj deci lično prave kašice, od voća i povrća koje raste neprskano, u zdravoj prirodi.

– Imamo kašice koje stoje i danas i kada ih otvorimo posle skoro dve decenije, one su sveže i mirisne kao da smo ih juče napravili – kaže dr Protić. – Zločin je kljukati decu preradjenom hranom, koja je, zapravo, mrtva hrana i očekivati da postanu zdravi ljudi.

dr dušan protić i život na selu

  Zagovornik zdravog života, ovaj ginekolog smatra da to jedino može da se danas ostvari na selu. I ističe dodatnu razliku u korist sela.

Kreativnost i mašta

– Gradska deca se u Beogradu i drugim gradovima zatupljuju – kaže on.- U gradu ona ne razvijaju mozak, jer tamo sve što vam treba – naručite. Ovde, u malom mestu, sve morate da osmislite sami.

  Zaljubljenik u selo i čist vazduh, mir i prirodu ovaj doktor poziva sve one koji imaju nešto na selu da se vrate, ili da se nastane.

– Mnogo je tužno i pogrešno kad čujete da su ljudi sa sela prodali zemlju da bi deci kupili u Borči stan od tridesetak kvadrata u kome će da žive besmislenim životom – primećuje dr Protić i poručuje:

 – U gradu se uostalom brže umire. U prirodi, smrt dolazi spontano, kao kad na jesen opadne list.

    O.B.

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još:

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com