Dr Danica Cvetković je doktor zapadne i istočne medicine. Govori srpski i kineski i pomaže ljudima koristeći najbolje iz medicine istoka i zapada. Ona je čas u Srbiji čas u Kini i jasno može da vidi razlike u svemu, pa i u zdravlju. Kaž da su generalno Kinezi zdraviji od nas i da ima bolesti koje jednostavno zaobilaze njihovu naciju?

 -Kinezi uopšte nemaju depresiju – kaže dr Danica Cvetković.- Oni ne znaju šta je to. To je prva stvar koju sam primetila u zdravstvenom smislu.

Zdravi zbog navika

Druga stvar,  gotovo da nemaju probleme gastrointestinalnog trakta jer ne piju kravlje mleko.

Treće, veoma malo njih oboljeva od kardiovaskularnih problema. Tome mogu da zahvale ishrani.

Četvrto, nemaju rak kože. To je zbog toga što se Kinezi gotovo nikada ne sunčaju.

 U Kini je veoma raširena svest o negativnim posledicama UV zračenja. Ali ne isključivo zbog štetnosti i opasnosti od karcinoma kože.

 – Kinezi kada se sunčaju brzo pocrne ali i  požute! A to je za njih gore od bilo svega. Oni vole belu kožu i pate za njom. Sve će uraditi da je izbele.

 Dok na zapadu dame  usporavaju stvaranje bora, na istoku gde ljudi genetski izgledaju mnogo mlađe,najpopularniji antiejdžing zapravo izbeljivanje kože. To se postiže raznim kiselinama i preparatima.Kada neko izbeljuje kožu, sigurno mu ne pada na pamet da se sunča.

  Nekada u Kini niste mogli da vidite gojaznog Kineza. Danas se to promenilo, pa, kako kaže dr Danica Cvetković, gojaznost polako postaje svakodnevica.

   S druge strane, za prosečnu Kineskinju je baš to noćna mora. Za nju je najvažnije da ostane vitka.  

  Posebno je popularna, navodi ndr Danica Cvetković, akupinktura  za mršavljenje. Ubadanjem iglica u posebne tačke, Kineskinje održavaju vitku liniju.

Akupuntura glavni lekar

  Genberalno, akupunktura je jedna od glavnih grana istočne medicine. Kod dr Danice Cvetković, u ordinaciju u Beogradu, dolaze i Kinezi i Balkanci koji veruju da im akupunktura može pomoći.

  – Akupunktura leči sve bolesti a onim najtežim kao što su rak, leukemija i dr. pomaže da se lakše podnesu – kaže dr Danica Cvetković. – Najefikasnija je kod migrena, reume, astme, kod problema sa plućima, alergija, ekcema, diskushernije, išialgije, anksioznosti, nesanice. Pomaže kod bolnog ramena, polineuropatije.  Akupunktura rešava uspešno  bolesti vezane za  neurologiju,  reumatologiju, sterilitet.

kinezi zdraviji od nas
Kinezi ne vole sunce,kaže dr Danica Cvetković

  Kod bolesti kao što su  reumatoidni artritis, lupus, multipleks skleroza, akupunktura može da pomogne tako što smanjuje bol koji prati te bolesti. Sa hroničnim i autoimunim obojenjima mora upornije da se bori.

  U Kini su ove bolesti retke, jer se mnogo radi na preventivi. Prosečan Kinez neće dozvoliti da sebe dovede u takvu situaciju jer on požtuje pravila zdravlja.

-Oni idu u krevet pre 23 časa jer se smatra da se u periodu od 23 do 3  regulišu najvažniji procesi u organizmu, kao što je žučna kesa, jetra,  tada se balansira čia, nivelišu hormoni i detoksikuje organizam. Tada se smanjuje lučenje kortizona i parasimpatički nervni sistem pojačava aktivnost što nam omogućava da se odmorimo. Sporotalasni san važan je za memoriju i dobro učenje, pa su otuda bolji đaci oni koji  ranije idu u krevet – kaže dr Danica Cvetković.

       

 Redosled

Kada se razboli prosečan Srbin ide kod lekara, a prosečan Kinez prvo potraži pomoć pakupunkturiste i uporedo uzima tradicionalne kineske lekovite biljke – kaže dr Danica Cvetković.

Dijagnostika 

Kineski lekari imaju izvrsnu dijagnostiku a to je puls i jezik na osnovu koje svako ume da  proceni da li se i šta menja u organizmu. Uzimaju antiobiotike  mnogo ređe nego zapadna kultura.

Muškarci

U kineskoj porodici glavni su muškarci. Oni kuvaju, čiste, čuvaju decu, dok su žene malo – opuštenije. U pripremanju obroka, učestvuju i deca koja uglavnom seckaju ili čiste povrće.

Hrskavo

 Đumbir je  koren bez koga Kinezi ne bi mogli da zamisle dan. Koriste ga za sve.
 Neophodan je za ribu. Jer je riba nezamisliva bez dva tri kolutića đumbira.
 Stavlja se na kožu i na kosu, radi lepote.
 Stavlja se kao obloga protiv upala.
 Koristi se u akupunkturu deca( listić đumbira preko koga ide moksa).

Dijana Dimitrovska

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Rak debelog creva daje simptome

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba