Dijabetes tipa II može da se pobedi na prirodan način upornošću i izborom pravih biljaka. U narodnoj medicini postoji mnogo biljaka koje pomažu da se snizi šećer u krvi. Potrebno je samo biti uporan i pridržavati se uz to pravilnog načina ishrane, a to znači  bez masti i slatkiša. Naravno, ne treba zaboraviti na neophodnu fizičku aktivnosti, ako ništa drugo ono bar svakodnevno šetati. Dijabetes je hronično  oboljenje koje nastaje zbog nedostatka insulina u organizmu ili nesposobnost organizma da na pravi način iskoristi šećer. Najčešći simptomi dijabetesa su suvoća usta, opšta slabost organizma, brzo zamaranje i gubitak telesne težine. Ako primetite bar jedna od ovih simptoma i ustanovite da ste „na granici“ da postanete dijabetičar, hitro se „bacite“ na uzimanje pet najjačih „ubica” povišenog šećera u krvi.

1

 Gnojištarka

  Jajasta gnojištarka (Coprinus atramentarius )jedan od od najboljih prirodnih lekova koji regulišu nivo šećera u krvi, gasi upale u organizmu i sprečava kardiovaskularne bolesti izazvane dijabetesom. Ova gljiva ima sposobnost da čuva ćelije pankreasa koje proizvode insulin. Samo jedan sat posle uzimanja praha jajaste gnojištarke nivo šećera u krvi se redukuje za 41,3 odsto, tri sata kasnije nivo šećera je još uvek smanjen za 31 odsto, a nakon šest sati nivo šećera u krvi je niži za 20 odsto nego pre unošenja praha ove gljive. Jajasta gnojištarka ili Coprinus ne sme da se upotrebljava sa alkoholom. I najmanja količina alkohola u kombinaciji sa ovo gljivom, izazvaće nesnošljiv svrab.

2

 Čičoka

  Čičoka je  dobar je izvor fosfora i kalijuma koji je važan za kontrolu krvnog pritiska, prenos nervnih impulsa, rad mišića i srca i regulaciju vode u telu. Sadrži i kalcijum, magnezijum i gvožđe u nešto manjim količinama, ali zahvaljujući inulinu ima niz dobrih svojstava: stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima, imareguliše i nivo triglicerida i holesterola u krvi, čime sprečava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage. Pošto razgradnjom inulina ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.  U čičoki ima dosta vitmina, B, C,D i provitamin A (beta-karoten). Pomaže kod probavnih smetnji (na primer, opstipacije), alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa.

3

  Pasuljevina čučavac

  Sve vrste pasulja su veoma zdrave ali je samo pasuljevina od pasulja čučavca – lekovita.Suva mahuna pasuljevine sadrži silicijumovu kiselinu, arginin, soli hroma, flavonide, fitoaleksine,kalijum, vitamin C. Osušena mahuna pasulja čučavca, koja nema miris, koristi se u narodnoj medicini za skidanje šećera. Čaj se priprema tako što se  2 kašike ustinjene pasuljevine preliju sa 2 dcl vruće vode, ostavi da proključa a zatim skloni i drži deset minuta. Pije se pre jela.

4

 Cimet

    Kašika cimeta dnevno, prema snižava nivo šećera u krvi, ali i nivo triglicerida i lošeg (LDL) holesterola. Od starine se koristi protiv zubobolje, oboljevanja desni, služi kao sredstvo protiv upala (uključujući i zglobove i urinarni trakt), za poboljšanje varenja i sprečava slepljivanje krvnih pločica i može da ubije bakterije poput ešerihije koli. Uz to je i antioksidans, koji sprečava dejstvo slobodnih radikala na tkiva i ćelije.

5

 Maslačak

 Maslačak je biljka dobro poznata svima koja pomaže u lečenju dijebetesa.  U proleće je preporučljivo 14 dana jesti maslačak, po 6 do 10 drškica na dan. Pritom, biljku prethodno oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sazvakati pa progutati.Lišće maslačka sadrži skoro sedam puta više vitamina A u jednom gramu, nego šargarepa ili salata, plus dovoljnu količinu vitamina B, C i G, kao i kalcijum, fosfor i gvožđe, kao i prirodni natrijum, koji deluje na pročišćavanje krvi.

Irina Perić

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com