Dajkon ili bela rotkva je omiljeno povrće na istoku, pre svega zbog hranljivih i isceljujućih svojstava, a onda i kao ukusna hrana. Kod nas polako osvaja prostor na trpezama, a koriste je uglavnom oni koji vode računa šta jedu.

Sadrži veliku količinu soli kalijuma, koje izbacuju tečnost iz organizma, pektinkibeta karotin i vitamin C, enzime koji olakšavaju varenje, kalcijum, celulozu, viamine, pektinske i druge materije koje usporavaju rast bakterija.

Mičio Kuši, osnivač makrobiotike, kaže da ih organizam lako usvaja, da olakšavaju razgradnju masti, belančevina i ugljenih hidrata. Veoma je koristan za jetru i bubrege: on čisti i rastvara kamenac, omogujući da se lako izbace iz organizma.

Može se jesti sirov, mariniran, sušen i kuvan. Kada se jede sa mesom pržen, omogućava usvajanje masti a iseckan na kockice i služen uz suši, recimo, navodi Mičio Kuši, doprinosi boljem usvajanju belančevina.

Izrendaj dajkon se mora jesti odmah jer gubi svoje lekovite osobine.

dajkon  topi salo

Bela repa je veoma je sočna i  neuporedivo blaža nego naša mala, ljuta rotkvica, zbog čega  je veoma zahvalna za razne salate. Kada se svemu doda podatak da ima  izuzetno malu energetsku vrednost, da oslobađa organizam od holesterola i triglicerida, da olakšava varenje i stimuliše rad žuči,  onda je jasno da je idealna za topljenje sala. Nije pogodna za dijabetičare s obzirom da sadrži mnogo fruktoze, celulozu, pektin i skrobne sastojke.

   Dajkon i šargarepa

   1/2 šolje rendanog dajkona

   1/2 šolje rendane šargarepe

    U dve šolje vode stavi se izrendan dajkon i šargarepa i kuva 2 – 3 minuta. Kad omekša, dodaju se 2 – 3 kapi soja sosa. Procedi se i pije, može jednom, a može i dva puta dnevno. Takože, smesa može da se pojede.Ovo praktikovati 10 dana u nizu.

   Dajkon i kombu alga

    1 dajkon

    1 šolja kombu alge

  Dajkon i kombu alge iseckaju se na sitne trake, potope u vodu i ostave da stoje par sati. Zatim se bela rotka i kombu alge kuvaju 30 minuta  na tihoj vatri. Procedi se i pije, a ostatak smese može da se pojede.    

Bratislava Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba