Rumunska fabrika Reno napravila je iskorak od hiljadu milja. “Dacia sandero stepway“ treće generacije, koju je proizvela u teško vreme, prošle godine, u jeku  pandemije, toliko se razlikuje od prethodnika  da se mnogi zbune kada ugledaju ovaj auto. Čak se i klade, verujući da pripada nekom drugom brendu. Ali dacia je. Rumunska fabrika opravdala je poverenje Renoa i napravila odličan auto. Na prvi pogled izgleda kao džip,  na drugi nije, pa ga zovu džipčić. Moderan, elegantan, čvrst, siguran, udoban.

   Ugođaj za oko, milina za kičmu, kažu svi koji su ga probali.

    Njegov moderan izgled i pristupačna cena – osvojile su najpre Francuze. Godinu dana nakon proizvodnje ostvario je rast od 166 odsto. U Francuskoj je u januaru ove godine prodato 8885 vozila, a to je bolje nego što se u istom periodu prodavao “peugeot 208” ili “renault clio”, recimo.

    Zgodan “ džipčić”, “ sandero” nije preterano težak, tek nešto više od 1000 kilograma. Sto kilometara na sat postiže za 11,7 sekundi. Motor benzinac – 1.0 TCe.-  ima samo tri cilindra što zvuči kao mana, ali, kažu iskusni vozači, ne oseti se toliko u vožnji. Ima šestostepeni manuelni menjač, ili CVT automatski menjač. Stepeni u automatskom menjaču menjaju  se neprestano, bez prekida toka snage.

   Štedi novčanik vlasniku kada je u pitanju potrošnja, i u gradu troši 6 litara  na sto kilometara dok na auto-putu dogura i do 7 litara.

  Postoji i ECO-G verzija  fabrički opremljena plinskom instalacijom i uparena je sa šestostepenim ručnim menjačem. Time smanjuje emisiju CO2.

  Ima veliki prtljažnik  od 410 litara, koji je dubok i može da preveze i “ šifonjer”.

  Prednja i zadnja svetla imaju novi LED svetlosni potpis u obliku slova “Y”. Prednja se svetla automatski aktiviraju.

  Unutrašnjost pleni  privlačnim tekstilnim presvlakama kojih ima i na tabli i na vratima.

  Kontrolna tabla ima jednostavnu grafiku , ima mogućnost povezivanja sa pametnim telefonima  preko Wi Fi, pregledan ekran od 8 inča (20,3 cm). Električni podizači za sva četiri prozora su smešteni na vratima. Tu su dobri zvučnici i mnogobrojni dodaci.

  “Dacia sandero stepway”  odlično amortizuje neravnine na putu i ne naginje se u krivinama, unutrašnjost  ostaje tiha i zaštićena od spoljne buke.

  Mnogo toga je automatizovano: klima uređaj,  daljinska kartica za otključavanje prtljažnika,  električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unazad, prednji i zadnji parkirni senzori, automatski brisači vetrobrana. Takođe, ima radarski senzor na prednjoj strani koja prepoznaje udaljenost od automobila ispred.

   Krasi ga automatsko aktiviranje jače sile kočenja ako  vozač ne uspe dovoljno da zakoči. Pruža pomoć pri uzbrdici, sprečavajući da se auto kreće unazad.

   Povećana je zaštita u slučaju sudara. Standardnu opremu čini šest vazdušnih jastuka, ima brzo naduvavanje vazdušnih zavesa i bočnih vazdušnih jastuka, štiteći područje stomaka, grudi i glave.

  Sedišta u “sanderu” s naslonima za glave posebnog su dizajna, veoma udobna s podesivim naslonom.

   Lepo je voziti se u Renoovom “ sanderu stepway” koji daje udobnost koju imaju automobili za klasu bolji. Posebno je lepo voziti se u  “sanderu” ako se zna da mu je i cena pristupačna. Osnovni model se prodaje za 10.990 evra. Pristojna cena zbog koje kažu da je “sandero” džipčić koji vredi svake pare.

                  Nebojša Đorđević 

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com