Crna zova je mirisni, vedar žbun i ako ga imate u bašti to je kao da imate kućnu apoteku. Ova biljka nosi u sebi bogatstvo lekovitih materija, zahvaljujući kojima ispoljava sledeća dejstva: pospešuje znojenje i izlučivanje urina, smiruje kašalj i upalne procese u predelu grla i disajnih puteva,  umiruje glavobolju, leči zapaljenje živaca, reguliše probavu…

Postojbina crne zove (Sambucus nigra) nije nam poznata. Ima je danas  po celoj Evropi, a ranije je često sađena u blizini ljudskih naseobina. Još u antičko doba korišćeni su plodovi i lišće crne zove.

Cvetovi sadrže glikosid (koji izaziva znojenje), manje količine sambunigrina, polučvrsto terpensko eterično ulje, različite kiseline i pre svega vitamin C. U kori se nalazi vrlo aktivna smola, a u crnim bobicama tirosin, dosta vitamina A, B, i C. Bogatija je vitaminom B nego sve druge vrste voća. Njen sadržaj vitamina A nadmašuje samo malina i borovnica.

crna zova

Deijstvo i primena

Cvet crne zove podstiče lučenje mokraće i znoja, što je u vezi sa eteričnim uljima koja se nalaze u njemu.  Isto dejstvo ima i pekmez načinjen od zrelih zovinih bobica, koji ima i pročišćavajuće dejstvo. Čaj od zovinog cveta sa dodatkom zovinog pekmeza i meda, ili žutog šećera preporučuje se protiv svih nazeba (promuklost, kašalj, kijavica, katar pluća i bronhija), zubobolje, nervoze, glavobolje, oboljenja ušiju… Ovaj čaj pospešuje izbacivanje šlajma. Prilikom oboljenja od angine i zapaljenja grla koristi se i za ispiranje.

Čaj od lišća, korena i zelene unutrašnje sveže kore koja se nalazi ispod gornje, sive kore, odlično pomaže izlučivanju vode iz tela i poboljšava aktivnost digestivnih sokova. Međutim, u velikim količinama izaziva povraćanje, pa je zato neophodna izvesna opreznost. Dnevno se pije samo jedna šolja ovog napitka kod hroničnog katara želuca i oboljenja bubrega.

Pošto bobice i pekmez čiste krv, pospešuju izlučivanje i znojenje, koriste se i za sprovođenje kure čišćenja krvi. Oni pročišćavaju sve unutrašnje organe. Zbog visokog sadržaja vitamina B sok od ovih bobica se  sa uspehom koristi i kod zapaljenja živaca.

zova

Osušene bobice predstavljaju odlično sredstvo protiv proliva. Tri puta dnevno treba pojesti po deset komada.

     Za čaj od zovinog cveta potrebne su dve supene kašike osušenog cveta na jednu šolju vode. Deset minuta treba da odstoji. Pije se tri puta dnevno, jedna do dve šolje.

     Čaj od zovinog lista priprema se tako što se uzme jedna supena kašika lista na jednu šolju vode. Čaj se pravi hladan, ostavlja se da odstoji od šest do osam časova, zatim se kratko prokuva i pije tri puta dnevno po jedna šolja.

     Čaj od kore sprema se od jedne čajne kašike kore na šolju vode i pije se najmanje od jedne do dve šolje dnevno.

                       O.B.

Vidi još: Kora nara leči brzinom svetlosti

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba