Corpinus comatus ( Velika gnojištarka) ima odbojan naziv ali je za pankreas itekako dobra. Sušeni prah ove gljive može da snizi nivo šećera u krvi i da zaštiti od propadanja beta ćelije (Langerhansova ostrvca) pankreasa.

 Ovu tvrdnju potrekpljuju i domaći istraživači (  Zavod za farmakologiju, toksikologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu), koji su nakon eksperimenta spovedenog na pacovima zaključili da Coprinus reguliše nivo šećera u krvi, ima antiupalno dejstvo i  ima sposobnost prevencije dijabetskih kardiovaskularnih oboljenja.

velika gnojištarka

 Coprinus Comatus pomaže dijabetičarima tipa I i tipa II, s tim što su istraživanja koja su do sada urađena, ali nisu završena, pokazala da je prah gljive toliko moćan da može da zameni tablete u slučaju dijabetesa tipa II, dok su dijabetičari koji su na insulinu u najvećem broju smanjili doze insulina sa 22 ili 24 jedinice na 10 pa čak i 8 jedinica po unosu.

  Prah gljive  Coprinus deluje moćno: Jedan i po sat nakon uzimanja  praha, nivo šećera u krvi je redukovan za 41%. Tri sata kasnije šećer se snižava za 31%. A  šest sati kasnije krv sadrži i dalje 20% manje šećera .

 Takođe, gljiva sprečava  slepilo, otkazivanje bubrega, amputacije noge, srčani udar i kap, i od presudnog značaja je za svakoga ko pati od dijabetesa da unese dovoljno Coprinusa u ishranu. Time će smanjiti nivo šećera u krvi i redukovati posledice arterioskleroze metabolizma sa šećerom.

  Stručnjaci sa novosadskog Medicinskog fakulteta ( A. Sabo, N. Stilinović S. Vukmirović, S. Golub, V. Jakovljević i Z. Bukumirović)  zbog svega toga preporučuju  obolelima od šećerne bolesti i onima koji imaju predijabetes, da koriste prah  ove gljive.  Coprinus Comatus, kažu oni, uspešno tretira uzrok dijabetesa i nema propratnih efekata.

lekovita  coprinus comatus

 Takođe, gljiva se uspešno  koristi i u terapijama protiv hemoroida i problema probavnog trakta.

   Gljiva Coprinus comatus bogata je kalijumom, kalcijumom, gvožđem, bakrom, cinkom i nijacinom, a natrijum sadrži u veoma maloj količini.
 Pored toga, pokazano je da sadrži dvadeset slobodnih aminokiselina, od kojih su osam esencijalne aminokiseline (koje telo ne može samo da proizvodi pa moraju biti dodatno unete u organizam).prema dosadašnjem iskustvu iz prakse, primećeno je poboljšanje kod obe kategorije dijabetičara.

 Posebno važno, kako se navodi u istraživanju novosadskih stručnjaka, jeste činjenica da Coprinus  ima zaštitni efekat na Langerhansova ostrvca (ćelije koje produkuju hormone u pankreasu, na primer, insulin).

Ova lekovita pečurka ima iznenađujući izgled kada ostari. Iz njenih spora počinje da curi crna tečnost, kao tinta. Ta tamna boja, mnogima narodima služi za spremanje crnog rižota. pa je beru i jedu sa uživanjem.

Coprinus comatus je veoma ukusna pečurka i od nje se pripremaju delikatesna jela. bere se i jede samo veoma mlada, a to znači dok još nije ni počela da rumeni, a kamoli da dobija tamnu boju. Čak i nekoliko sati nakon branja ona počne da tamni, pa je treba jesti pre toga, osim ako ne spremate crni rižoto.

Atraktivna je zbog svog dlakavog šeširića zbog čega je nazivaju i dlakavi čovečuljak. Kod rastu male pečurke, ali postoji i divovska Coprinus comatus sa severozapadnog Pacifika, sa stabljikom dužine do pola metra! Opisana je kao Coprinus colosseus. Toliko je velika da čovek može da se sakrije ispod nje.

O.B.

Vidi još: Zašto malo koristimo slačicu

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba