Citroen DS prozvan u našoj bivšoj, velikoj, domovini laskavim imenom – „ ajkula” bio je, bez sumnje, jedan od najvoljenijih automobila. Ruku na srce, kažu oni koji su u to vreme  vozili, nije bilo vozača koji ga nije poželeo.

  Koliko je „ ajkula” bio moderan automobil, zapravo, najbolje svedoči  činjenica da ga je nemački  časopis  „Auto Motor und Sport”, pre par godina, izabrao za najjbolji atuomobil svih vremena! Izuzetno laskavo priznanje za automobil koji je harao  putevima pedesetih,  šezdesetih, sedamdesettih, osamdesetih godina, pa i devedesetih godina. Danas je već prava retkost, bar u Srbiji. Teško ga je videti na drumovima.

    U izboru za najbolji auto svih vremena, konkurencija je bila jaka. Birani su automobili koji su obeležili svoje doba. „Ajkula” je , po nemačkom časopisu, proglašena za najbolji automobil za peroid 1950 – 1959. ali je od svih automobila koji su poneli titule za svoje vreme, među kojima je  „ porsche 918” „tesla roadster”, „renault twingo”, „audi 200”, „volswagen golf GTI”, „mercedes 600”- osvojila najviše poena.

  Tada je francuski Citroen saopštio je da je njihov model “citroen DS” u svojoj prvoj generaciji iz 50-ih godina prošlog veka, osvojio prestižnu titulu najboljeg automobila svih vremena.
   I mnogo pre nego što će biti izabran za najbolji automobil svih vremena, “ajkula” je ušla u legendu zbog svoje napredne tehnologije i čuvene hidraulike.

   Citroen 11 CV iz 1936. godine bio je prvi serijski automobil sa pogonom na prednjoj osovini i u skladu sa tim nazvan „Traksion Avant“ (pogon napred). Ovaj model je doneo fabrici prestiž među konkurencijom ali i  bogatijom klasom.

citroen ds auto starih vremena

 Par godina Posle Drugog svetskog rata napravljen je novi model  nazvan “ID 19” koji je bukvalno iznenadio sve. U odnosu na sve ostale automobile bio je sušta suprotnost i u dizajnerskom i mehaničkom smislu. Samo prvog dana posle pojavljivanja na salonu  automobila u Parizu 1955. godine, primljeno je fantastičnih 12 000 narudžbina!

 Ovaj automobil postao je  poznat po sigurnosti, a počele su na njemu da se prvi upotrebljavaju u tom pravcu plastične mase u konstrukciji. Rezervoar je bio montiran unutar jake šasije, a volan sa samo jednim krakom je dizajniran da se slomi u slučaju frontalnog sudara.

Karoserija je urađena od čeličnih limova ali je krov bio od fiberglasa, a hauba od aluminijuma. Svi paneli na karoseriji su bili pričvršćeni zavrtnjima na šasiju što je eventualne opravke učunilo mnogo lakšim. Unutašnjost je bila iznenadujuće prostrana sa potpuno ravnim podom, jer je menjač postavljen kod volana. Nije imao klasičnu papučicu kočnice već gumeno dugme na podu vozila koje je obavljalo istu funkciju.

Ono što je “ajkulu” učinilo neobičnom bilo je  hidropneumatsko ogibljenje, koje je isprobano kod modela 15 H i ID 19.

 Pored toga, u slučaju nužde, moguća je bila i vožnja na tri točka i menjanje točkova bez dizalice, što je u praksi dokazano. Hidraulika je omogućila i ugradnju poluautomatskog menjača i servo volana.

  U Srbiji je malo oldtajmera ali je u svetu izuzetno popularan. Cena mu se kreće, za potpuno restaurine modele, od 5.000 do 50.000 evra!  Sve zavisi od stanja “ ajkule” i od džepa zaljubljenika.

                 Nebojša Đorđević


  Kraj

 Definitivan kraj je došao 24. aprila 1975. godine kada je sa traka sišao poslednji citroen D serije. Fabrika je uspela da proda skoro 1,5 miliona vozila, što je fantastičan uspeh.
 Monte Carlo
 „Ajkula“ je učestvovala na raznim takmičenjima, a  pobedila je na reliju Monte Carlo 1959. gde je ovaj veliki automobil sa prednjom vučom deklasirao konkurenciju.

De Gol


Francuski predsednik Šarl de Gol vozio se u običnoj “ajkuli”, samo sa platnenim krovom do atentata, a zatim je bezbednost nalagala da promeni automobil. On je želeo “ajkulu” i dalje , pa je za njega napravljen specijalan primerak  “ajkule” DS Presidentielle.

Najbolji

Period 1950 – 1959: Citroen DS
Period 1960 – 1969: Mercedes 600
Period 1970 – 1979: Volkswagen Golf GTI
Period 1980 – 1989: Audi 200
Period 1990 – 1999: Renault Twingo
Period 2000 – 2009: Tesla Roadster
Period 2010 – danas: Porsche 918 Spyder

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com