Cigarete vas muče, ne možete sami da ih ostavite?! To je u redu, i ne treba sami da se borite protiv opake zavisnosti, osim ako vam to ne ide od ruke, pa ih jednostavno samo zgužvate i – gotovo. Za to postoje stručnjaci, spremni da vam pomognu da zajedno prebrodite krize i uplovite u čisti svet kiseonika, mirisa i ukusa.

   Procedura je jednostavna. U Službu za odvikavanje od pušenja Instituta za plućne bolesti i TBC  Kličničkog centra Srbije, stiže se zakazivanjem telefonom i sa uputom od lekara opšte prakse. Brojevi telefona se mogu naći na internetu jednik klikom, a lekari će vas primiti već idućeg dana.

pušenje

– Istoga dana započinjemo program odvikavanja koji podrazumeva najpre pravljenje psihološke slike pušača da bismo ustanovili kojoj kategoriji zavisnika pripada, zatim se meri količina ugljen- monoksida u plućima, pa se pacijent šalje na niz stručnih pregleda: EKG, alergološki test, spirometriju – kaže prof. dr Ika Pešić koja može da se pohvali da je izlečila armiju tvrdokornih pušača.

    Kada se obave svi ti pregledi, određuje se terapija koja je individualna na osnovu fiziološkog i psihološkog profila.

   – Lekovi koje prepišemo pomažu pacijentima da ublaže simptome krize, da se brže oslobode otrova koji su zbog pušenja nataloženi u organizmu i da time pruže telu priliku da se oporavi- objašnjava profesorka Ika Pešić.- Ti lekovi se koriste redovno u prosecu odvikavanja  sve dok pacijent nije potpuno siguran u svoju sposobnost da može lako da se odupre pušenju. Istvremeno se balansira ishrana, izbacuje se jaka, začinjena hrana, grickalice, slatkiši, a ubacuje bareno i dinstano meso, riba, mladi sirevi, pečurke, barena jaja, povrće, voće, dve štangle crne čokolade dnevno sa više od 60 odsto kakaoa, žitarice, integralni hleb. Alkohol, koka-kola i sva gazirana pića se ne upotrebljavaju, a uključuje se uzimanje dnevno i do 3 litre vode, mlake, hladne, gazirane, čajeva, limunada, supa, čorbi, kompota, mleka, jogurta. Izbegava se sedenje duže od 2 sata, boravak u zadimljenom prostoru, spavanje popodne, noćno spavanje duže od 8 sati.

  U Službi za odvikavanje od pušenja oni koji žele da ostave cigarete dobiju niz saveta kako da prevladavaju nikotinske krize. Te savete  je lekar  prikupio od bivših pušača, pa će vam ih rado preneti. Kada nadođe kriza  ispirajte grlo uvarkom od žalfije, bosiljka,  „heksoralom”, grickajte koren iđirota, cimeta, jedite mnogo kivija, šargarepe, urmi, limuna, đumbira, ili jednostavno rešavajte ukrštene reči ili lezite u spavaću sobu jer se tamo nikad ne puši.

cigarete

  Svaki pušač mora da bude svestan šta sve unosi dimom u sebe,govori profesorka Pešić, a to su su ugljen- monoksid(izduvni gas iz kola), katran(površinski sloj puteva), nikotin( pesticid), aceton( rastvarač boja), amonijak( sredstvo za čišćenje), arsenik( sredstvo za uništavanje mrasva), benzen( benzinska isparenja), butan ( gas za upaljače), cijanovodonik( otrov u vazduhu zatvorenog prostora), formaldehid( tečnost za balzamovanje), metanol (raketno gorivo), polonijum radioaktivne čestice), radon ( radioaktivni gas), toluen ( industrijski rastvarač).

 Sve u svemu, pušač koji hoće da se oslobodi duvana – nije sam. Kada ima podršku, šansa da uspe se udvostručuje.

                            O.B.

  Čim prestanete da pušite – stiže nagrada:

– posle 20 minuta krvni pritisak se normalizuje

– posle 8 sati nivo ugljen- monoksida se spušta na normalu

– posle 24 sata smanjuju se šanse za srčani udar

– posle 48 sati nervni završeci se obnavljaju

– posle tri meseca plućna funcija se povećava do 30 odsto

– posle 9 meseci oporavljaju se treplje u plućima

– posle 5 godina smanjuje se smrtnost od raka pluća za polovinu

– posle 10 godina ćelije u prekanceroznom stanju zamenjuju se zdravim

Vidi još: Kefir ili jogurt?

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba