Čičoka (Hellianthus tuberosus)  jednom zasađena, stalno se obnavlja. Ovo krtolasto povrće koje često raste kao samoniklo, božji je dar dijabetičarima.

Čičoka potiče iz Amerike i u rodu je sa suncokretom. Njen cvet nalikuje cuncokretu, ali je najlepši deo krtola. Kad vidite žuti cvet, uberite ga za vazu a krtole iskopajte i uživajte u ukusu.

  Indijanci su je nazivali “sunčani koren”. U 17. veku stigla je u Evropu i bila popularnija od krompira, ali kasnije ju je krompir potisnuo, pa je postajala “interesantna” samo u vreme velike gladi. Vratila se na velika vrata kao zaštitinik dijabetičara i ljudi koji jedu zdravu hranu.

čičoka

Čičoka je vrlo hranljivo povrće niske energetske vrednosti, samo 79 kalorija u 100g.

Ona je i bogat izvor kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B1 i B2, belančevina, kalijuma, fosfora, vitamina A, a dobar je izvor vitamina C i D, proteina, masti, celuloze, ugljenih hidrata…

Krtola čičoke može da se jede sirova, kao salata, a može i da se prži, kuva ili peče.  Mlade stabljike, s lišćem visine do 30cm, mogu se koristiti u ishrani ljudi, kao salata i varivo. Za razliku od krompira koji sadrži skrob, krtole čičoke sadrže polisaharid inulin. Krtole izvađene u proleće imaju manje inulina, i slađe su.

Inulin, ključni sastojak čičoke, je polisaharid koji sadrži fruktozu. To je probiotik, što znači da stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko delovanje na zdravlje.

 Oni koji jedu sirovu čičoku manje oboljevaju od karijesa. Čičoka pomaže i kod alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, a preporučuje se i malokrvnim osobama.

 Čičoku bi trebalo jesti što češće, umesto krompira, ili je mešati sa krompirom. Od nje mogu da se prave pite, čorbe, pirei, salate. Može i da se gricka, kao najlepša hrskava grickalica.

bolja od krompira

Sastav

Čičoka, sveža, 150g

114 kalorija

3g proteina

26g ugljenih hidrata

0,015g masti

2,4g hranljivih vlakana

5,1mg gvožđa

643mg kalijuma

6mg vitamina C

6mg natrijuma

0,3mg tiamina

20mg kalcijuma

20mcg folata

                     O.B.

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com

Uvek možeš da se odjaviš. Ne šaljemo neželjenu poštu.

close

Prijavi se za besplatne tekstove

oblakbeli.com