Čičak daje mladost koži i to nije bajka.

Kleopatra je, kažu, za svoj besprekoran ten i mladu kožu koristila kozje mleko, a Rusi kozje mleko i čičak. Ruski fitoterapet  Mihail Fadeev otkriva lepšem polu ruski starinski recept za  večitu mladost kože. Tvrdi, bolji nego što je Kleopatra imala.

  Njegov recept za večitu mladost kože priprema se  tako što se u kozje mleko stavi  suvi i usitnjen koren  čička. Smesa bi trebalo da odstoji ceo dan, ili celu noć,  da bi se tek onda nanela na lice, vrat, ruke.

 On garantuje lepotu kože sa ovim receptom.

Koren čička je bogat vitaminima i mineralima, posebno folnom kiselinom, niacinom, riboflavinom i vitaminima C i E. Ima dosta kalijuma – u 100 grama ima oko 308 miligrama ovog minerala. Takođe je bogat i drugim mineralima, poput magnezijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i selena. Kad se sve to nanese na kožu – mora da blista.

 Problem je jedino naći koren čička koji ne sme biti stariji od dve godine.

 Koren čička se vadi krajem oktobra i tokom novembra, a izuzetno, ako se ne stigne u jesen, u rano proleće pre kretanja vegetacije. Najbolji kvalitet korena dobija se pri ubiranju u jesen. Koren se vadi podrivanjem. Izdignuto korenje se skuplja sa zemljom, čisti od nadzemnih delova i zemlje, a potom pere u hladnoj vodi. Oprano korenje se raseca po dužini na više delova, čime se ubrzava proces sušenja.

   Budući da treba puno vremena  da bi se koren zimi prirordno osušio, najčešće se suši zagrevanjem u sušarama ili u rerni. Koren se u početku suši na nešto višoj temperaturi, prvih 15 minuta na 70°C, a potom se spušta na 50°C. Kada se osuši, stavlja se u papir ili platno I tako čuva.

     U narodnoj medicini čičak se koristi za izazivanje izlučivanja mokraće,  kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze  .

Najpoznatiji je lek protiv opadanja kose. Mnogobrojni šamponi od čičkovog korena mogu se nabaviti na svim tržištima sveta, Može se i u vlastitom aranžmanu napraviti ulje od čička protiv opadanja kose.   Potreban je svež koren čička, i susamovo ulje, koje je idealno za kožu. Koren čička se prosuši na promaji sedam dana, zatim se isitni, koliko god može i stavi u teglu sa susamovim uljem. Tegla se prekrije krpom ili gazom, da susam diše i ostavi na mračnom mestu   mesec dana. Procedi se, sipa se u teglu tamne boje i drži u frižideru. Kosa se masira kad god uhvatite priliku a od ovog ulja neće opadati i biće lepša i čvršća.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi još: Lepa koža sastojcima iz kuhinje

     

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com