Čičak je ruski lek za multipla sklerozu. Oko ove bodljikave biljke složila se i ruska zvanična i tradicionalna medicina. Jednu od najozbiljnijih autoimunih bolesti, oni vekovima unazad koriguju  biljkom koju svi poznajemo i koju svi imamo u blizini – čičak (Echinops ritro).

   Sledeći  narodnu tradiciju koja je vekovima koristila ovu biljku za lečenje problema sa centralnim nervnim sistemom, ruski lekari su sproveli istraživanje, na onovu koga je  napravljen i lek od čička.

    Podatke da običan čičak usporava razvoj ovr bolesti i donekle  uklanja njene posledice, objavila je još  1960. godine N.P. Dornikova, koja je radila na Odeljenju bolničke terapije Medicinskog instituta Kalinin, danas Tverska medicinska akademija.

   Suva biljka  ili lek od čička stavljen u kapsulu, svejedno,  ima neverovatan učinak na multipla sklerozu – njihov je zaključak.

Manja drhtavica

  “ Pacijenti koji uzimaju čičak imaju manju drhtavicu“, navodi Dornikova. “ Biljka normalizuje mišićni tonus, delimično vraća izgubljene motoričke funkcije i poboljšava opšte dobro pacijenata sa multipla sklerozom. Razlog tome je efekat alkalnog ehinopsina na centralni i periferni nervni sistem, koji pojačava refleksnu ekscitabilnost centralnog nervnog sistema i tonira skeletne mišiće čak i kod ljudi sa asteničnim stanjima“.

   Biljka je još efikasna u lečenju paralize lica i lateralne miotrofične skleroze.

čičak leči multipla sklerozu

   Lekovita svojstva čička bila su poznata još u antici. Postoje dokazi da se u staroj Grčkoj biljka koristila za lečenje asteničnih stanja, pareza i paralize.

 Običan čičak ( Echinops ritro) ili njuška, kako je narodski nazivaju u Rusiji, pripada rodu mordovia (lat. Echinops) koji obuhvata više od 190 vrsta, gde su najpoznatije, pored obične,i sferna njuška (lat. Echinops sphaerocephalus) i njuška širokog lista (lat. Echinops latifolius).

 Običan čičak raste po stepama na jugu evropskog dela Rusije, i u zapadnom Sibiru. Ima ga na Kavkazu, u Ukrajini, Maloj Aziji, Kini, Avganistanu, Iranu, severnoj Africi. Raste po padinama, u stepi, na pustošima, duž obala reka, po nasipima. Biljka je otporna na sušu i nije zahtevna.

 Narod čičak oduvek sakuplja i suši. Lekoviti su i list i koren i seme i cvet.  Rusi ga koriste za normalizaciji krvnog pritiska, za dobar san, za aktivno telo i dobar apetit.

  Kažu da ako upotrebite čičak protiv glavobolja samo jednom,  sva je prilika da će ona ređe dolazi.  Čičak se uspešno nosi sa bolovima u zglobovima i ukočenošću.

Čičak posle Černobila

   Običan čičan uklanja posledice zračenja, pa se Ukrajinci kunu u njega jer je posle Černobila baš čičak bio  glavni junak koji je mnoge spasao od stravičnih posledica zračenja.

   Od  semenki čička pravi se vodena tinktura za lečenje paralize i neuritisa, dok se alkoholna tinktura  koristi za atrofiju mišića i psorijazu.

Seme

Seme zrelog čička  mora se sakupljati krajem avgusta – početkom septembra. Osušenu biljku treba čuvati na dobro prozračenom mestu u papirnim kesama ili vrećicama. Rok trajanja semena i lista je jedna, a korena dve godine.

  Najčešće koren čička služi za hipotenziju, a suve cvetne glavice – za upalu trigeminalnog nerva.

  Biljka se može koristiti za druge bolesti, naročito za seksualnu slabost, histeriju, fizičku i mentalnu iscrpljenost, poremećaje u centralnom nervnom sistemu, aterosklerozu, zauške i bolove u zglobovima.

   U Rusiji se  gaji čičak jer ga je lakše obrati mašinama nego ručno. Takođe je medonosna i ukrasna biljka.

  Ali, koji god recept da se koristi, a ima ih mnogo, valja voditi računa i  nikada ne smetnuti s uma da je čičak u velikim dozama otrovna biljka. Samo tako će on biti  čovečji prijatelj za ceo život.

                     D.D.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još kakva čuda za kožu čini ovo ulje.

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba