Četvrtkova so – nešto je najmoćnije za nas što postoji. Ona leči, daje nadu, tera zlo i još hiljadu dobrih stvari čini. Pravi se  u četvrtak pred Uskrs i traje godinu dana – dosledećeg Velikog četvrtka.

   Smatra se da je četvrtak pred Uskrs poseban dan kada bi  svaki čovek  trebalo da se reši svega suvišnog. I suvišnih dobara, i hrane,  i rakije, i kilograma a iznad svega – zla.

  Tog dana se u staroj Carskoj Rusiji ložile su se peći  da bi se  pripremao  moćan lek  koji čisti telo od svih bolesti a kuću od svakog  zla. Običaj je ostao sve do Oktobarske revolucije, a danas se ovaj lek za sve bolesti priprema  na Svetoj Gori i u tradicionalnim sredinama u Rusiji.

  Čudotvorna so je crne boje, zbog čega je  i nazivaju crna so. Dodaje se u hranu u zrncima, veoma malo, tokom nečije bolesti i garantuje – ozdravljenje i ljudima i životinjama. Ona, kažu leči, i telo i duh.

  Četvrtkova so koja je napravljena  u četvrtak pred Uskrs  i još dodatno osvećena u crkvi – izuzetno je moćna.

  Rusi ovu so prave  i običnim četvrtkom. Takva so  nije toliko moćna kao ona pred Uskrs, ali  ima dovoljna jaka isceljujuća svojstva.

  Ruski monasi na  Svetoj Gori  svake godine  u četvrtak pred najradosniji hrišćanski praznik prave ovu so, u isto vreme kada pripremaju uskršnje kolače i jaja. Njome čuvaju svoje zdravlje i teraju sve nevolje i jad od manastira.

  Oni je prave tako što izmešaju  krupnu so sa  grubo mlevenim brašnom od kukurza u koju dodaju malo kuhnjske soli i vodu.  Smesa treba da bude kao hleb, tako se i zameša. Zatim se uvije u  platnenu krpu i dobro obavije  kanapom, kao što se, recimo, prave kobasice.  Kada se vatra  koja je pre toga rasplamsana, stiša i ostane samo žar,  “ kobasice“  od soli se  zatrpaju u žar. Ostave se da izgore tokom noći. Sva nečistoća iz izmešane soli će sagoreti i ostaće samo – četvrtkova so.  

 Sutradan je već spremna za korišćenje.

 Stavlja se u posebne kutije i platnene vrećice i čuva iza ikona.

  Uzima se u zrncima, tokom cele godine. Obavezno se stavi u ćošak koje srnce da čuva kuću od svakog zla. Kada se neko razboli u jelo se stavlja četvrtkova so.

  Ne preporučuje se da se mnogo koristi jer ima ukus jaja. Nije prijatna za jelo, a i  izuzetno je dragocena da bi se koristila kao zamena za običnu kuhinjsku so.

 Specifičan ukus jaja je ujedno pravi pokazatelj da li ste je dobro napravili. Ako ne miriše na jaja –  recept nije uspeo.

  Četvrtkova so  nije slana, tek malo se oseća ukus soli.

 U nekim seoskim sedinama u Rusiji, četvrtkova so pravi se tako što se soli pre pečenja dodaju lekovite biljke. Recimo, dodaje se kamilica,  pelin, paprat,  kopriva,  čičak i drugo lekovito bilje koje prema narodnom verovanju ima i lekovita i mistična svojstva.

   Van crkve, Rusi četvrtkovu so prave bilo kog četvrtka, za prvu pomoć, a kada dođe  jedinstveni, “ najčistiji četvrtak“ pred Uskrs, onda se pravi njihov  najmoćniji lek na svetu.

  Četvrtkova so koja postane  vodenasta tokom čuvanja – smatra se nesrećom koju je porodica uspela da izbegne. Ona se pažljivo skuplja, stavlja se ispod vode i ispire ili se baca u reku.

Kada u kuću dođe bolest, uzima se  zrno i leče se ukućani. Koristi se i za preventivu. U čašu vode rastvori se zrnce ove soli i pije. Da bolest i zlo  ne dođu.

  Ruskinje su koristile, a neke koriste i danas, četvrtkovu so za održavanje lepote. Ruske bake su u vodu za umivanje i kupanje dodavale malo četvrtkove soli. Verovale su da uz pomoć nje postaju privlačnije.

 Zrnce soli stavljalo se u  džep putniku koji je išao na dalek put da se zdrav i srećan vrati.

 Zrnce četvrkove soli  su žene stavljale ispod uzglavlja bračnog kreveta da bi se izbegle svađe.

 Deci se krišom stavljalo u mleko da bi bila poslušna.

 Mladencima se četvrtkova so rastvarala u piće da bi imali zdrav porod.

 Četvrtkova so u ruskoj tradiciji ima moć da izleči bolesti i da zaustavi zle misli.

 Poštovana je i cenjena. Ima rok trajanja. To je tačno godina – do narednog četvrtka pred Uskrs. Dok so napravljena običnim četvrtkom traje šest meseci.

                  D.D.

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

 7

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com