Češnjak je gospodar svake kuhinje. Bez njega je većina jela nezamisliva, čak i onima koji ga preterano ne vole.  Lekovit, ukusan, sa možda malo preteranim šmekom, beli luk,  sada ima i svog brata koji je, bar na prvi miris i ukus – privlačniji. Reč je o češnjaku u crnom izdanju, koji specjalnim načinom sušenja postaje crn, bez karakterističnog jakog ukusa ali sa deset puta jačim svojstvima.

  Ovaj sto posto prirodni  beli crni luk postao je hit u  kuhinjama u Aziji, Americi i Rusiji i kuvari ga prosto – obožavaju jer mogu da naprave od njega  šta žele a  da im jak ukus češnjaka ne pomrsi konce . Od njega mogu da prave čak i slatke poslastice i jednostavno da ga mešaju u sva jela.

  Crni češnjak svako može da napravi, ali se to u domaćoj radinosti ne isplati, jer se beli luk mora držati u rerni 40 dana na temperaturi od 60 Celzijusovih stepeni. Neočišćen češnjak se stavi na dno posude, zatim se posuda prekrije aluminijumskom folijom kako bi ga u periodu isušivanja štitila od prodora neželjenih bakterija  ali i sprečila isparavanje arome. Jedinstveni miris, ukus i tekstura crnog češnjaka dobija se bez ikakvih dodataka zbog čega je dodatno cenjen.

  Dobijen takvom procedurom crni češnjak je delotvorniji od običnog belog: organizam ga lakše usvaja, kao antioksidans deluje 10 puta snažnije, sedam puta se povećava fruktoza u njemu, a zadržava istovremeno svojstva prirodnog antiobiotika.

  Tako „ smirenog” od ljutine, crni češnjak je odličan za sve, posebno za decu. Poznata su njegove dobre strane: on stimuliše imuni sistem i izuzetno je dobar  za prevenciju raka, izvrstan je u borbi protiv upala, prehlada, čisti krvne sudove, sprečava razvoj ateroskleroze, stabilizuje krvni pritisak i uopšte, stimuliše rad srca i krvnih sudova, pozitivno deluje na rast i deobu ćelija što izaziva efekat podmlađivanja pa ga smatraju generalno čuvarem energije mladosti.

  U Koreji, gde se crni češnjak pravi vekovima,  postoji drevna legenda koja kaže da je crni češnjak  bog darovao ljudima kao garant besmrtnosti.

    Tokom perioda sušenja beli luk se estetski pretvara u crni cvet, zadržavajući šećer i aminokiseline koje proizvode melanoidin, supstancu odgovornu za tamnu boju. Češnjak  tako postaje sladak kao karamela i od njega može da se pravi slatko, ili sirup. 

O.B.

Vidi još: Badnje veče, najradosniji praznik

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com