Čakre, energetske tačke, čuvaju telo od bolesti. Telo je ogledalo onoga što se dešava u nama. Posmatrajte ga pažljivo. Otkriće vam važne stvari. Bolesti u njemu, smatraju stručnjaci za psihosomatska oboljenja, nastaju usled blokade protoka energije u pojedinim centrima

   Ključ za dešifrovanje raznih simptoma leži u sedam “energetskih centara”: svaki od centara je povezan sa određenim organima a njihova blokada se manifestuje bolešću. Na energetskom nivou, bolest se leči  deblokadom odgovarajućeg energetskog središta putem masaže, akupresure ili akupunkture.

čakre

Prva čakra, kako ova energetska središta nazivaju u Indiji,crvene je boje,  nalazi se u oblasti perineuma, između anusa i polnih organa, utiče na  skelet, limfni sistem, noge, nos i zube, na prostatu, bešiku… Povezuje se  sa osećanjem stabilnosti, sigurnosti i samopouzdanjem. Određuje odnos prema novcu i odnos sa majkom koja nas je rodila i majkom Zemljom.

Ako je otvorena imaćemo odličan instikt za preživljavanje i situiranost, realnost će biti naš najbolji drug, a još će nam umetnost  biti jača strana.

Ako je zatvorena dobićemo anemiju, artritis, hemeroide, išijas, tumore ili rak na tom području, proširene vene, slabu cirkulaciju.

Druga čakra se nalazi u stomaku, narandžaste je boje,  i odnosi se na reproduktivne organe, stomak. Određuje odnos prema hrani i seksu. Kada je otvorena, imamo divan emotivni život, seksualni takođe, utiče na reproduktivne organe, na naše delovanje, učenje i stvaranje.

Blokirana druga čakra može izazvati teškoće kod učenja i pamćenja, razdražljivost, herpes, bolne i neuredne menstruacije, ciste, impotenciju kod žena i muškaraca.

Treća čakra je žute boje nalazi se u oblasti solarnog pleksusa, utiče na mišiće, kožu, sistem za varenje, lice i oči. Povezuje se sa slobodom izražavanja. Važna je za našu svest o stvarima i ljudima i događajima, povezana je sa pankreasom, želucem, jetrom, žuči i nervnim sistemom. Treća čakra je najviše izložena okolnim uticajima, nalazi se na tri prsta iznad pupka i upija svu energiju iz okoline.

Blokirana treća solarna čakra znači da ćete osećati strah, teskobu, sebičnost, manipulaciju, osećaj manje vrednosti, čir na želucu, bolesti jetre, šećernu bolest, anoreksiju, bulimiju i artritis.

Četvrta čakra je zelene boje smeštena je na području srca, iza grudne kosti i povezana je s timusom koji u značajnoj meri deluje na imuni sistem. Ljubav je vladalac ove čakre. Pokreće ljubav prea svemu, ljudima, čovečanstvu, prirodi.

 Blokirana četvrta čakra znači nedoslednosti u delima, nepostojanosti, neiistrajnosti, netolerancije, nepoverenje, previše radosti i previše patnje, bez ravnoteže.

Peta čakra je  svetloplave boje, u predelu grla je smeštena i ima uticaja na metabolizam, grlo, ramena, ruke, šake. Povezuje se sa sposobnošću komunikacije i “izbacivanja” onoga što nas tišti. Deluje na štitnu žlezdu, upravlja razmenom materija, bronhijalnim sistemom i glasnim žicama, plućima i organima za varenje.

Blokiranost pete čakre donosi neiskrenosti i nepoštenje.

Šesta čakra je indigo plave boje, smeštena je nasred čela, i poznata je i kao treće oko ili oko mudrosti. Povezana je s  hipofizom i upravlja radom ostalih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, malim mozgom, nosem, očima i nervnim sistemom.

Kad smo u budnom stanju, ona je središte naše duše. 

 Blokiranost ove čakre donosi tremu, nemogućnost izražavanja, uznemirenost, sa anginama koje se ponavljaju, bolestima štitne žlezde, bolestima zuba i desni, glavoboljama koje nastaju zbog napetosti u gornjem delu vrata.

energetske čakre

Sedma čakra je ljubičasteili bele boje, smeštena je na temenu i utiče na nervni sistem, glavu i mozak. Povezana je s višim umom, znanjem i integracijom uma i tela. Sedma čakra nosi prosvetljenje, pobožnost

  Ako je blokirana čakra dogodiće se konfuzija  i mentalna neuravnoteženost sa nepravilnim rasuđivanjem

                          Braatislava Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

  •  Mazda CX-60 : mazda vazda, uvek i zauvek
      Mazda-vazda. Svaki Balkanac je sa simpatijama prihvatio ovaj reklamni slogan koji je svojevremeno  japanski proizvođač automobila kreirao za  balkansko tržište.  Mazda vazda, mazda uvek, mazda zauvek. Toliko su moćna, bezbedna i komforna kola da se vozači koji su vozili mazde uglavnom odlučuju da ne menjaju „ dobrog konja“.    A baš na primeru jedinstva … Read more
  • Milorad Simović,  6  biljaka kroti dijabetes
       Milorad Simović, travar iz  Zaječara, s velikim  poštovanjem gleda na čuvarkuću. Kod nas ova lepa i lekovita biljka ima mnogo naziva: debela koka, stolistnik, kamena ruža. Latinski naziv joj je  “sempervivum” što u slobodnom prevodu znači semper – uvek i vivum – živ, iliti uvek živ, večito živ. Zbog toga je Milorad obilato kroisti … Read more
  • Rimska vojska gradila da bi lakše osvajala
     Rimska vojska, najmoćnija vojska najmoćnijeg carstva, početkom nove ere, osvojila je prostor današnje Srbije. U borbama za osvajanje bilo je nasilja i rušenja – ali Rimljani su gradeći za svoje trupe saobraćajnice i smeštajne zgrade, gradili prostor tadašnje Srbije. Gradili su brzo i kvalitetno zbog čega se njihovo materijalno nasleđe  očuvalo do današnjih dana.   … Read more