Breza je drvo koje skida kilograme ali to nije glavni razlog zbog kojeg ga Rusi toliko poštuju. Breza im služi kao lek i kao jelo i kao ogrev, materijal za pokućstvo i kao drvo za dušu koje  treperi nežno svojim listićima I uspavljuje decu.

Breza se u Rusiji koristi od pamtiveka a njen lekoviti sok  sakuplja se  na proleće, kada se i ova  bela lepotica probudi iz zimskog sna i započne da luči sokove koji krepe.  Baškirski narod kome pripada Gordjejev, brezu sakuplja tradicionalno, kao i “ ostatak” Rusije kojoj ovaj turkmenski pripada još od 16.  Veka, kada se baškirski narod odazvao pozivu Ivana Groznog da se prisajedini Rusiji,  pošto su dobili garanciju da će imati lokalnu vlast, muslimansku veru i  zemlju.

   Sok od breze koji je neverovatno lekovit sakuplja se  tako što se kora breze probuši, stavi se cevčica i kap po kap dragocnog soka kaplje u posudu.

 Sok od breze se dobija samo jednom u godini, na proleće i samo tada se može piti svež.

-Veliko stablo breze – kaže čuveni ruski travar Mihail Viktorovič Gordjejev – može dati oko tri litra odličnog soka. Mlade breze ne treba dirati. One ne daju dobar sok. Nisu spremne za davanje soka  dok ne postanu veliko, lepo drvo.

breza čisti krv

 Neverovatno je zdrav sok od breze.  Sveži sok  detoksikuje organizam.  Ubrzava metabolizam   I izbacuje sver nepotrebne  stvari iz ljudskog organizma. Posebno je pogodan za čišćenje bubrega i jetre jer neutrališe efikasno sav otpad i filtrira ga kroz urinarni trakt.

Breza skida kilograme i debeljuce koje piju sok od breze, to  više neće biti. On brzo skida kilograme, i veoma dobar prijatelj, ako ne i najbolji – želucu.

 Sok od breze vole sportisti. S razlogom. Deluje kao infuzija koja “ daje krila”.

Brezina voda se koristi za umivanje i čišćenje lica koje posle nje bude čisto, bez nepravilnosti, glatko i nežno.

Drvo breze (lat. betula pendula) prirodno dnevno filtrira više od 100 litara vode kroz svoj koren i upija  mnoge minerale i hranjive sastojke koje naše telo divno apsorbuje.

Mihail  Viktorovič Gordjejev ne veruje u bolesti. On smatra  da je gospod Bog svakome od nas dao neku karakternu osobinu od koje nastaje bolest.

 – Dao nam je osobine, ne samu bolest – kaže on.-  Ali, i za svaku karakternu osobinu postoji trava. Jedna je trava od sumnje, druga je od strepnje,  treća za samopouzdanje, četvrta za hrabrost…I tako, koliko ososbina – toliko trava.

 Gordjejev nas uči da je čovek rođen da bi bio srećan.

– Čovek je rođen za radost – kaže on. -I biljke nam pomažu ne toliko da budemo zdravi već da budemo srećni i  radosni.

I.Perić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com