Božur je za Srbe poseban cvet. Iz jednog “jakog” razloga: Ako je kosovski boj jedan od najpoznatjih događaja u  istoriji srpskog naroda, onda je božur cvet sa istorijskom korenom. Legenda kaže da je posle Kosovskog boja, iz krvi kosovskih junaka niklo na hiljade crvenih božura.

  Božur je zbog toga kod nas poseban cvet sa posebnom simbolikom. Gotovo da nema  kuće čiju baštu  u proleće ne krase raskošni crveni ili roze cvetovi ove biljke.

  U knjizi „ Flotografija, jezik cveća ” Karolina Spelmen navodi da božur simboliše postojanost i  trajnost zato što može da cveta više od sto godina na jedno mestu. Ako mu se promeni mesto, suši se ili mu je potrebno mnogo vremena  da ponovo procveta.

  Vrsta božura koja se danas najviše gaji Paeonia officinalis poreklom je sa Krita. Tamo je bio posvećen velikoj majci Rei i njenim mladim sveštenicima koji su obožavali bika. Oni su često izvodili ritualne plesove preskačući bika i držeči ga za rogove. Ponekad su gubili živote u ovom opasnom plesu. Smatra se da je odatle vuče korene korida.

božur

  Kada je božur donesen u Evropu, razdvojene su muške i ženske biljke koje se razlikuju po obliku listova. Verovalo se da listovi leče reproduktivne organe kada su biljke i pacijent istog pola. Muški božur je lečio muškarca, a ženski – ženu.

 Božur je u Kini bio omiljeni cvet slikara realista.  Nazivali su ga šo – ju ili najlepši. Kinezima su bila poznata njegova lekovita svojstva. Smatrali su ga lekom za mnoge bolesti i pripisivali mu magične lekovite moći, verujući da leči i ludilo.

 Kod nas je božur poseban cvet koji podseća na našu najveću istorijsku tragediju koji se gaji sa posebno pažnjom i ljubavlju.

   O.B.

Vidi još:Cvet rodjen iz suza žena

afrodizijak alkohol bakterije biljke breza bubrezi cvet dijabetes EM tehnologija energija hrana imunitet jabuka jetra kacudžo niši karcinom koža lek lepenski vir lečenje limun lovor med melem mikroorganizmi miris muškarci nemanjići oči pluća podmlađivanje potencija rak reuma slikar slikarka so srce sterilitet travar vitamini voda zdravlje želudac žene

close

Prijavi se za tekstove u sanduče

Anri Ruso

Uvek možeš da se odjaviš

Prijavi se za tekstove u tvoje sanduče

Anri Ruso
Ko čita-lepše živi

Uvek možeš da se odjaviš