Kažu da je san svakog malog Britanca da vozi „ bentley“ kad poraste. Divna vest za fabriku koja proizvodi ovaj luksuzni auotmobil jer ne mora da brine za svoju budućnost: uvek će biti novih kupaca koji žele da voze najluksuzniji, najbrži, najprestižniji britanski auto.

 Britanska fabrika  u Kreveu, u svojoj istoriji  dugoj više od sto godina, ima privilegiju da  uz  “bently continental GT speed” stavi prefix “naj” uz gotovo svaku performansu. 

  Najpoželjniji auto za Britance, lepljiv je kao čičak, ali ga, naravno, mogu sebi priuštiti samo oni sa  dubokim novčanikom. Cena je oko 250.000 funti i onaj ko ga kupi bez sumnje će dobiti u idealnoj sinergiji kvalitet i brend.

  „Bentli“ za početak opravdava svoju brzinu i sigurnost. Težak 2,2 tone smesta će ostvariti komandu vozača i startovati neverovatnom brzinom:  sto kilometara na sat dostići će za samo 3,6 sekundi! Mada proizvođač navodi da u određenim okolnostima startuje i za 3,5 sekundi, pa se bije bitka za tu jednu sekundu.  

   Dok si rekao „ bentili“ on je već na putu dostigao  maksimalnih 333 kilometara na sat.

  „Bentli“ ima twin-turbo W12 motor od 6 litara od  659 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa 8-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom. Ima pogon na sva četiri točka, elektronski LSD diferencijal, upravljanje i na zadnjim točkovima, opcione karbon-keramičke kočnice.

   Srećni vlasnik ovog superluksuznog zmaja može da bira opciju vožnje, ima ih četiri: Bentley, Comfort, Sport i Dynamic. Sve u zavisnosti od terena, potrebe i želje.

 Novi „bentli“ ima elektronski sistem upravljanja svim točkovima koji poboljšava okretnost vozila. To se posebno očitava pri višim brzinama, u režimu Sport, kada zadnji točkovi prate smer skretanja prednjih točkova.

  Prepoznatljiv po sportskoj liniji i šmeku ali i  sportskom izduvnom  sistemu, zatamnjenim  delovima gornje i donje maske, oznakama na branicima, novim pragovima i neverovatno uadljivim 22-inčnim točkovima u srebrnoj i crnoj boji.

   Posebnost su i zatamnjena svetla koja pokazuju superiornost i time što nikoga u vožnji ne zaslepljuju dugim svetlima.

   Unutrašnjost „bentlija“ pleni toplinom crvene i crne kože  fine izrade, posebno ona brušena, kao i drvo. Svuda su u unutrašnjosti Speed oznake, posebno dominiraju na prednjim stranama naslona za glavu.

  Udobnost je neverovatna i onaj ko jednom sedne u „bentli“, bilo kao vozač, bilo kao suvozač, nevoljno izlazi iz njega. Ima sve cake potrebne da se u njemu čovek oseća „ bogovski“: grejače za vrat, volan, u naslonima za ruke, u sedištima, fantastične zvučnike, prečišćavače vazduha…   

   Treća generacija Continental GT Speed, ima i potpuno drugačiji zvuk koji se javlja iz izduvnog sistema, ukazujući posmtraču da stiže zmaj.

  Zmaj će se brzo i zaustaviti ako ide velikom brzinom jer za to ima  karbon keramičke disk kočnice sa desetoklipnim čeljustima u standardnoj opremi, a koristi i AWS sistem upravljanja na svim točkovima. Kao što krene smesta kada se nagazi papučica, tako se smesta i ukopa, dajući i vozaču „bentlija“ ali i svima i svemu van njega na koje naiđe – dodatnu sigurnost.

    Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi čaj želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba