Bela čemerika  (Veratrum album) je privlačna i lepa biljka ali je cela otrovna, pa je valja dobro i pomno zapamtiti. Raste po vlažnim livadama i prozračnim šumama, u velikim skupinama i prilično  je  dugovečna i snažna. Može da poraste i do metar i po, bujnih je listova izbrazdanih paralelnim žilama. Listovi veoma podsećaju na sremuš i lincuru zbog  čega najčešće dolazi do kobne zamene.
– Najčešća trovanja – navodi profesorka Vesna Kilibarda, načelnik Odeljenja za toksikološku hemiju Nacionalnog centra za kontrolu trovanja – nastaju upravo zbog toga što se bela čemerika zameni za sremuš ili lincuru. Biljka najpre izaziva povraćanje, dijareju,  bolnu neosetljivost perifernih nerava i jak nadražaj na kijanje.  Baš odatle  potiče i latinski naziv verare – govoriti istinu, budući da se smatra da je kijanje  potrvda da neko govori istinu.  Smrt nastupa zbog oštećenja srca i prestanka disanja.

  Bela čemerika cveta tokom jula i avgusta i cvetovi su joj zelenkastobeli.  Najotrovnija je pre  nego što joj se pojave cvetovi jer tada najviše liči na sremuš. Pažljivo treba gledati i prilikom branja sremuša, ako nismo sigurni, protrljati list sremuša koji miriše na luk.

  Ako se čermerika, ne daj bože, pojede, odmah se oseti neprijatan ukus; ona je gorka, ljuta. Kad se suva biljka tuca, izaziva nesnosno kijanje. Ako se biljka dira, potrebno je oprati ruke i ne dodirivati oči.

  Ova opasnica, ipak, ima i dobre strane. Upotrebljava se u veterinarstvu kao vrlo jako sredstvo protiv šuge, vaši, buva.

  U tom slučaju, koristi se rizom sa korenčićima. Kopa se u jesen ili u proleće. Rizom leži dosta duboko u zemlji. Treba ga iskopati celog, zajedno sa žilama. Ima dve do tri glave. Njih treba odrezati i vratiti u zemlju.

Rizom treba očistiti od zemlje, oprati, uzduž raseći, na konac nanizati i odmah sušiti na suncu ili u sušnici. Rizom je mrke boje i prstenast. Treba paziti da rizom bude brzo i dobro osušen (da nije plesniv) i da nema izdanke.
  U svakom slučaju, čemerika je vrlo otrovna i samo znalci moogu da je koriste. Ostali, ne bi trebalo ni da je dodiruju.

O.B.

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com