Bašta mora da ima dobre baštovane ako želi da bude prava bašta zdravlja. Baštovani su i životinje koje se hrane štetnim insektima.

  Ne postoji zdrava a sterilna bašta. U svakom vrtu potrebno je imati biljni  i životinjski sklad. Ravnotežu u kojoj će svi da žive  na svojim životnim poslovima i zadacima. Bašta je mala planeta u kojoj sve buja, kreće se, zuji, leti, puzi, gmiže, gricka, šuška, prevrće, krcka…  Zato bašta bez životinjica i nije neka bašta.

PREDLAŽEMO

Minerali i vitamini beže iz naših tanjira

  Svaka organska bašta trebalo bi da ima  korisne životinje koje će se obračunavati sa  štetnim insektima. Među njima su i sisari kao što su  jež koga deca toliko vole, slepi miševi, rovčica, zatim sve vrste ptica, zmije  i gušteri koji nam deluju strašno, žabe krastače kojih se gadimo, paukove, korisne grinje i korisne gliste nematode. Svi oni su, zapravo,velika dobra armiju u korist biljaka koje čovek gaji. 

Korisni baštovani

Jež je itekako dobrodošao jer se hrani štetnim insektima i puževima.

Slepi miševi se hrane insektima koji su aktivni noću.

PREDLAŽEMO

Zašto izbegavamo najzdravije meso

Rovčice liče na miševe, ali ne pripadaju glodarima, bubojedima, u koje ubrajamo ježa i krticu. Hrani se štetnim insektima, njihovim larvama, puževima.

Krtica je korisna životinja i jedino što kod nje smeta jesu krtičnjaci koji nekom kvare izgled bašte. Hrani se mnogim štetnim insektima  i larvama koje su u zemlji. Bolje je imati krtičnjake i čistu i proverenu zemlju.

Ptice imaju važnu ulogu u održavanju biološke ravnoteže bašte. A i kakav bi to bio vrt bez ptica pevačica poput  senica, slavuja, crvendaća, zeba, štiglica, carića, lasta, vrapca…Tu su njegovo veličanstvo detlić  i kraljica žuna koji čiste stabla od  potkortnjaka. Ne zaboravimo sove i vetruška koje se hrane mišolikim glodarima i pravi su noćni čuvari našeg vrta.

Morka je izuzetno neobična ptica koja se gaji kao vrsta živine,jer se hrani krompirovom zlaticom. Može se pustiti u krompirište da pokupi krompirovu zlaticu sa lišća krompira. Pravi čistač, a uz to i lepotica neobičnog perja sa hiljadu bisernih pega.

 Na ptice , naravno, ne treba zaboravoiti zimi, kada im treba obezbediti hranu i vodu i kućice kako bi bezbedno prezimile do sledećeg proleća kada će nas obradovati svojom pesmom i  korisnim radom.

 Zmije su odlični čuvari bašte, naravno one neotrovne, kao što su smuk i belouška. Uništavaju mišolike glodare i insekte.

 Gušteri, pre svega, zelembać i slepić, izuzetno su korisni jer se hrane štetnim insektima.

 Žabe krastače tamane insekte, puževe i crve. Ima zelena ili mala  žaba krastača i  smeđa ili velika žaba krastača. Žive na vlažnim mestima  ispod kamenja, blizu vode. Hrane se noću. Žabe mogu da naprave štetu u pčelinjaku jer jedu pčele.

I. Marić

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba