Bambus je čarobno drvo od koga koristi u Aziji, gde najviše raste, imaju svi. On je glavni obrok simpatičnim pandama, bez njega ne bi mogli da opstanu mnogobrojni ljudi koji jedu njegove mladice i semenke, dok se lišće i stablo koristi kao stočna hrana.

  Bez bambusa je nezamisliv enterijer kuće, od njega se pravi nameštaj, a viseći most na reci Min u oblasti Sečuan koji traje hiljadu godina prkosi mišljenju da je bambus krhko drvo.

bambus se jede , pravi se nameštaj i dughotrajno je drvo

  Čudnovatim i čudesnim osobinama bambusa nema kraja: postoje sorte koje mogu da narastu jedan metar za jedan dan! Niko još ne zna koliko ima vrsta bambusa, brojka se kreće od 200 do 1200. U zavisnosti od vrste, bambus cveta samo jednom u 10 ili u 100 godina!

   Nakon cvetanja i stvaranja semena biljka uvene. Izuzetno je neobično da svi pripadnici iste vrste bambusa cvetaju, stvaraju seme i umiru u isto vreme, bez obzira na teritoriji na kojoj se nalaze. Tako će u isto vreme umreti ista vrsta bambusa u Evropi i Americi, na primer, što intrigira naučnike, koji još nisu dešifrovali mehanizam( zna se da je u pitanju genetika i područje) na osnovu koga bambus na različitim mestima zna kada treba da cveta. Taj fenomen nazvan je „ društveno cvetanje”. 

   Od bambusa se prave mnoga ukusna jela a najpoznatije je „ Chow Mein” i „  Chopsui” u kojima se štapići bambusa dodaju pirinču i povrću. Kod nas, štapići bambusa mogu da se kupe u konzervama u bolje snabdevenim trgovinama. Pa, probajte, i ukus ovog čudesnog drveta.

bambus drvo čudnovato

      TOFU SIR SA BAMBUSOM

  U ulju se isprži beli luk, iseckana tikvica i kikiriki, u to se doda tofu sir, soja sos, mleko od kokosa, papričica, so i biber. Pospe se korijanderom ili peršunom i posluži.

Sastojci ( za 4  osobe): Tofu sir, konzerva štapića bambusa,6 kašika susamovog ulja,3 zgnječena čena belog luka, 1 tikvica srednje veličine, 100 g kikirikija, 2 kašike soja sosa, 150 ml kokosovog mleka, 2 ljute papričice, šaka iseckanog korijandera ili peršuna, biber, so.


   Piletina sa bambusom

  Izdinstati praziluk, paprike, u sve dodati belo meso i bambus i začiniti.

   Sastojci: Belo meso, 100 grama bambusa, praziluk, 2 paprike, so,  biber

                    Nina Vukanović

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com