Sedamdesetih i osamdesetih godina  wartburg 353 bio je  česti prizor na jugoslovenskim putevima. Bio je  to automobil za   bogatiju srednju klasu. Ne mnnogo bogatiju  od obične srednje klase ali   „ za dlaku“ . To je, verovatno,  nerviralo  i jedne i druge. Ove bogatije zato što su se ovi siromašniji svrstavali u isti koš sa njima, a ove siromašnije zato što su se ovi bogatiji stalno distancirali od njih“ .

Uglavnom, netrpeljivost između vozača trabanta  i varburga  bila je poprilična. Jasno je, trabanta je vozila siromašnija srednja klasa, dok je wartburga kupovala platežnija srednja klasa.  Bila su popularna oba vozila, mnogi su umetnici  pevali o njima, a novosadska grupa Atheist Rap  ispevala je i danas popularnu pesmu „Wartubrg limuzina“. Ona je neka vrsta ode  wartburgu ali i detaljan tehnički prikaz u – stihu!


Wartburg limuzina stoji u garaži/
garaža kraj svinjca pa sam ja na straži/
da mi svinje opet ne požderu kola/
k’o što su nam trabanta pojele do pola/
i odem da se odmorim i popijem par piva/
kad ne lezi vraže svinje hranu traže/
ali wartburg nije kao trabant truba/
zbog njega su svinje ostale bez zuba./

 Wartburg  se proizvodio  u Ajzenahu, nemačkom gradu koji ima dugu tradiciju proizvodnje  točkaša. Još u 19. veku u ovom gradu sklapane su dvocilindrične  motorne kočije pod imenom wartburg. Tokom tridesetih godina  prošlog veka u fabriku je došao BMW i počeo da sklapa svoje modele.

Motor

Kod wartburga  je bilo opasno  kočenje motorom  pošto motor nema podmazivanje,pa  je fabrika napravila takozvani slobodni hod, tako da prilikom usporavanja motor nije delovao na točkove.

 Automobili u ovom nemačkom gradu su se proizvodili sve do početka Drugog svetskog rata, a onda je fabrika bombardovana i uništena. Posle rata i fabrika i sam grad Ajzenah pripali su Istočnoj Nemačkoj (DDR), a Rusi su njome upravljali, na  veliko ogorčenje Nemaca sve do 1952. godine kada je  fabrika  predata državi DDR.Ubrzo,  Nemci iz DDR-a predstavili  su svoj prvi nezavisni model IFA 309, koji je nastao na bazi prototipa DKW-a F9. A 1956. godine  pojavio se i  drastično unapređeni model wartburg 311. 

Prekretnica se dogodila 1965. godine kada je predstavljen model wartburg 353.
Imao je  pontonsku troprostornu karoseriju i kao kamen jaku  šasiju sa dijagonalnim oslanjanjem zadnjih točkova, trocilindrični dvotaktni motor ( zapremine jedan litar) koji pokreće prednje točkove preko četvorostepenog, sinhronizovanog menjača.

 Promućkati
 Dvotaktni motor wartburga je za rad koristio smešu benzina i specijalnog ulja koje se nije rastvaralo , već je tokom vožnje pravilo emulziju. Kada kola stanu  razdvojilo bi se benzin i ulje, što je bilo vreoma opasno, budući da se motor ne podmazuje. Zato je fabrika savetovala vozačima da pre nego što pokrenu vozilo  snažno zatresu zadnji deo automobila kako bi se promućkalo gorivo.Najpopularnija verzija  je kombi i kamionet pod imenom „barkaš“, kao i  vojni „kabriolet“ sa 4 vrata „kibelvagen“.

Wartburg 353 je bio izuzetno popularan  u  zemljama Istočnog bloka. Bio je prostran, komforan automobil za široke narodne mase po relativno razumnoj ceni. Bio je popularan i u samoj domovini, naravno, gde se na isporuku wartburga čekalo i do 10 godina. Niko se zbog toga nije bunio jer se znalo da će  auto jednom svakako stići.

                                                   Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba