Ako želite dugo i zdravo da živite – pomoći će vam biljka vuneni kozinac, kako je poznata kod nas, ili astragal vuneni, kako je nazivaju u Rusiji. Na svetu postoje više od dve hiljade vrsta astragala, a latinski naziv čudotvorne lepotice koju ćemo predstaviti jeste Astragalus dasyanthus. Smatra se da je od svih astragala, koji su takođe lekoviti, najlekovitiji upravo – vuneni koji je dobio naziv po dlačicama koje nalikuju vuni.

Narodi Evroazije koristili su je od pamtiveka a prvi pomen ove misteriozne biljke zabeležen je u 5. veku i to kod Skita za koje je bila toliko dragocena da su doneli pravilo da mogu da je koriste samo ratnici. Običnim ljudima i ženama bilo je zabranjeno da koriste astragal. Zebeleženo je da su Skiti

nosili ovu biljku pod sedlom konja na svojim dugim osvajačkim pohodima. Smatralo se da može da izleči svakog ratnika od bilo kakvih rana, pa čak može i onemoćalog starca da podigne u sedlo, dok je ratnicima davala neverovatnu snagu.

Skiti su verovali da je astragal ili astragalus biljka koja daje besmrtnost ako se samo ispravno pripremi.

  Dugo je astragal bio samo mit, sve dok nije izlečio Staljina od ateroskleroze. Kada se saznalo da sovjetski vođa boluje od ove teške bolesti, naređeno je da se angažuju naučnici kako bi mu našli lek. Čuveni ruski akademik Vinogradov primenio je upravo astragal na pacijentima jedne bolnice i kada su rezultati bili zapanjujuće dobri, astragal je dat i Staljinu. To mu je, kažu, pomoglo da se izleči. Tako je trava iz legende postala realnost medicine o koju su se otimali, kažu, državnici sveta. Upućeni u njene moći će reći da je produžila život mnogima koji su sledili uputsva za korišćenje.

Ovu biljku koju su nazivali carskom travom i travom besmrtnosti preporučili su i Hitleru koji nije stigao da je isproba, kao ni njegov medicinski tim da je istraži.

Ali jeste zvanična medicina koja danas priznaje jedinstvena svojstva kozinca, astragala ili astragalusa za zdravlje, dugovečnost i potenciju koja su poznata iz davnina, dodaje i nova istraživanja koja kažu da biljka produžava život, jer čuva srce, krvne sudove, a zahvaljujući selenu i izoflavonima kojima obiluje ona je glavni borac protiv kancera. Pomaže kod bolesti želuca, jetre, oporavlja kožu i nervni sistem i oteraće svaki reumatizam.

  Kozinac , astragal ili astragalus vuneni u svom sastavu ima gvožđa, aluminijuma, magnezijuma, kalcijuma, natrijuma, mangana, bora, silicijuma, selena, fosfora pa čak i zlata.  Kako navodi Jurij Konstantinov, autor knjige o  astragalu, tamo gde ima ove biljka ima i zlata, mangana i uranijumskih ruda.

Riznica svega što kozinac,astragal ili astrgalus poseduje daje mu ulogu čarobnjaka u ljudskom organizmu. 

Kozinac, astragal ili astragalus je biljka sunca koja ne podnosi vlagu i senku.

  Cela je biljka lekovita i korisna i od naroda do naroda negde je korisniji koren, drugde cvet. Koren astragala sakuplja se u kasnu jesen. Tada je njegov rast završen a nadzemni deo više ne uzima sokove od biljke. Koren se iseče, opere i stavi u sobnu temperaturu bez svetlosti da se suši. 

Astragal vuneni (Astragalus dasyanthus) biljka koja bila zabranjena običnom anroduz

  Nadzemni deo, list i cvet, smatra se izuzetno lekovitim i bere se u leto. Listovi se beru do cvetanja, a cvet se sakuplja u vreme cvetanja. Astragal svojim  korenom jača tlo i zato se bere pažljivo da se ne povredi koren, a to znači da se biljka zapravo makazama seče. Suši se  polako, i drži u tegli. Rok upotrebe astragala je godinu dana.

   U Evroaziji se posebnno ceni njegovo antikancerogeno svojstvo. Posebno se često koristi za lečenje dobroćudnih tumora  materice ili mioma. Kod  zloćudnih tumora koristi se kod tumora jajnika, mlečnih žlezda, creva, želuca, jednjaka, grlića materice. Ova biljka ne dozvoljava skupljanje vode koja dovodi do otečenosti mozga.  

Primprema se tako što se dve kašike suve biljke preliju sa 2 dl vrele vode , ostavi da odstoji petnaestak minuta a zatim se procedi i doda još 2 dl vrele vode. Pije se po 50 ml nekoliko puta dnevno, posle jela. Može da se napravi i tinktura. Ali za one koji žele jači efekat, tu su suplementi kojih ima na tržištu jako puno.

Ovu biljku ne smeju da koriste ljudi koji su skloni alergijama, imaju bolesti srca i bubrega i trudnice.

Mit o besmrtnosti koji daje ova biljka ostao je do danas, i alhemičari i danas tragaju za besmrtnim svojstvom biljke, verujući da će ga naći.

   B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Vidi još: Krimsko gvožđe leči sve

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba