Aston martin i Džejms Bond. Kada se spoje sjajan glumac i dobra kola – dobije se pun pogodak.  Britanski tajni agent 007 i kola koja sve mogu, sve, pa i da voze kroz vodu!

  Popularnost ovog britanskog automobila, naravno, nije bila tako velika kada je nastao 1913. godine, a osnivači  Lionel Martin i Robert Bumford koji su tada napravili tek ogrničenu seriju elegantnog sportskog automobila sigurno su mnogo zažalili što su fabriku prodali 1947. godine  Davidu Brown -u. Novi vlasnik je spojio  fabriku Aston Martin i Lagonde  – i napravio modele DB2, zatim DB3 i  DB4 koji će utabati put najpopulanijim filmskim kolima.

 Ta čast pripašće modelu DB5 koji je postati najprodavaniji „aston mrtin” zahvaljujući tajnom agentu 007 i filmu Goldfinger. Proizveden je u samo 1021 primerku, imao je motor od 4.0L  sa 285 ks u osnovnoj verziji i 325 ks u sportskoj „vantage” verziji. Bio je to moćan kabriolet koji je plenio pažnju i bio san svakog vozača u Britaniji ali i preko „ bare”. Slava ga neće napuštati ni sa modelom i  DBS  ( motor  preuzet od DB6, 4.0L I6 motor sa 283 ks, ubrzanje do 100 km/h za 8.5 sekundi i maksimalnom brzinom od 240 km/h) koji će biti glavni pratilac Jamesu Bondu u filmu “On Her Majesty’s Secret Service“, a sporednu uglogu zabeležio je u filmu “Diamonds Are Forever“.

  Zahvaljujući  agentu 007  ovaj model će živeti prilično dugo, gotovo dve decenije nakon „ smrti”  ostalih verzija ovog automobila. Poslednji „aston amrtin” DBS izaći će sa proizvodne trake 1989. godine. Te godine David Brown će prodati i kompaniju Aston Martin i Lagondu Company Development – Ltd.

  Nova kompanija želela je moderni  automobil, pa je  salonu automobila u Ženevi 1992. godine prikazan novi DB7 koga su dizajanirali britanski stručnjaci( za razliku od prethodnih verzija). Bio je veoma popularan zbog čega je nastavljena serija. ( DB8 nikada nije proizveden jer je namera bila da se novi automobil prikaže za dva stepenika bolji od prethodnog, kao čudo od automobila).  DB9 prikazan je 2004. godine i tada će biti najbrži  DB proizveden sa ubrzanjem do 100 km/h za samo 4.6 sekunde.

 Sve DB serije danas su izuzetno popularne, i zbog malog broja primeraka  cene  prelaze  100 000 dolara.  DB5 iz 1965. godine koji je James Bond koristio u filmovima prodat je 2010. godine  za 2, 6 miliona funti. 

 Ali,  fabrika Aston Martin nije zatvorila vrata. Poslednje decenije se itekako oporavila i ove 2018. godine kupci su već dobili  naručene   super modele „aston martin vantage”.

 To je nova luksuzna generacija ovog sportskog automobila  koja pleni na prvi pogled. Ima  prepoznatoljivu liniju i masku hladnjaka, AMG motor V 8, kožna sedišta, trežak je 1530 kilograma, a po fabričkim podacima maksimalna brzina mu je 313 km /h  a ubrazanje  3,6 s. Izgleda moćno. Kao što mu je i cena moćna:  na britanskom tržištu košta od 120.900 funti, u Nemačkoj 154.000 evra au  SAD 149.995 dolara.

   Nebojša Đorđević

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac
Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com