Astaksantin je prijatelj našeg mozga i očiju. To je zapravo jedinstveni anntioksidans koji prodire do oka i mozga. Donosi nam mnogo dobrih stvari, a skoro i da ne znamo za njega.  Čuli smo za beta-karoten, likopen, ili  lutein,  a za astaksantin  retko ko, iako je on jedan od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi. 

Astaksantin je vrsta karotenoida i u prirodi on daje živu crveno – naranžastu boju  morskim organizmima: rakovima, algama, jastogu  i lososu. Imaju ga i alge  Chlorophita, Haematococcus Pluvialis, Xanthophyllomyces dendrorhous and Phaffia rhodozyma – crveni pirinčani kvasac.

  Markiran je kao jedan od najjačih antioksidanasa koji  poboljšava zdravlje ljudi, a takođe je odobren za bojenje hrane za životinje i ribe. Kad kućnim ljubimcima kupimo crvene granule, najverovatnije su obojene ovim antioksidansom. Ili, hranu za ribice koja se polako spušta kroz vodu, dajući sliku crvenog oblaka.

  Ali, astaksantin je odličan za razne vrste zdrvstvenih tegoba koje se javljaju kod ljudi. On popravlja izgled kože, i otklanja njene raznličite probleme, od najobičnijih do najkomlikovanijih. Astaksantin može da se kombinuje oralno i topikalno za kožu kako bi se  poboljšalo stanje bora, staračkih  pega, teksture i vlažnost kože. Izuzetno dobro deluje na atopijski dermatitis.
Za najbolje rezultate koristi se u kombinaciji sa uljem čajnog drveta, jabukovim sirćetom, ši buterom.

 Za zaštitu od sunca ili radijacije najbolje  je početi sa uzimanjem par nedelja pre, kažu stručnjaci.

Astaksantin izoštrava vid kao ništa drugo.  Ljudska mrežnjača prirodno sadrži karotenoide lutein i zeoksantina, molekule blisko povezani sa astaksantinom. Suplementacija sa sva tri karotenoidi (astaksantin 4 mg  dnevno, lutein 10 mg, i zeoksantin 1 mg) je, po preporuci američkih lekara, najbolja kombinacijna za  poboljšanje oštrine vida i detekcije kontrasta.

Ovaj antioksidans čuva mozak od demencije, što retko kom drugom polazi za rukom.

  Velike su njegove zasluge za srce, krv, krvne sudove, tetive.

  Nazvan je  „kralj karotenoida,“ jer su istraživanja pokazala da  je njegova sposobnost da se bori protiv slobodni radikala 6 000 puta veća od vitamina C, 550 puta od vitamina E i 40 puta od beta-karotena.

  Istraživanja sa astaksantinom rađena su u laboratorisjkim uslovima, na miševima, kada je utvrđeno da pomaže u zaštiti od određenih vrsta bolesti, kao što je dijabetes, retinopatija, bubrežna insuficijencija, sindrom karpalnog tunela, bolesti jetre i želuca,  neruološke i srčane bolesti, plodnost muškaraca.

   Moćno je sredstvo protiv zapaljenskih procesa, zbog čega je  koristan za reumatoidni artritis, ili, recimo, teniski lakat.

  U  jednoj placebo-kontrolisana studija, 15 ljudi koji su uzimali dnevno po  12 miligrama (mg) astaksantin tokom osam nedelja imali su pad od 20 odsto u nivoima C-reaktivnog proteina (CRP), koji je marker za bolesti srca, što je dramatično smanjenje.

  Doktor  Žerald Cisevski, bivši pomoćnik profesora na Katedri za hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu Santa Barbara, navodi da astaksantin štiti srce i kardiovaskularni sistem, da poboljšava protok krvi, smanjuje krvni pritisak, da poboljšava  hemiju krvi povećavajući lipoproteina visoke gustoće (HDL holesterol), smanjujući lipoproteina male gustine (LDL) i smanjuje trigliceride, kao i da onemogućava  arterijske naslage.
  Astaksantin koji stvaraju morski organizmi ima ulogu da ih štiti od grubih ultraljubičastih (UV) zračenja i ostalih ekoloških stresora pa je odličan za zdravlje ljudske kože.

  Astaksantin kao dodatak ishrani se uzima uvek sa malom količinom zdrave masti, kao što su buter, kokosovo, maslinovo ulje, kako bi  se maksimalno apsorbovao.

   Nina Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa kozmetika koža krompir krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudacPrijavi se za tekstove
oblakbeli.com
oblakbeli

Postani član našeg kluba