Argirelin peptid ili botoks? Za muškarce tu nema dileme. Argirelin peptid se maže, botoks se ubrizgava. Oni biraju – mazanje.

Sintetički peptid nazvan argirelin ima sličan mehanizam delovanja na mišiće, opuštajući ih, čime se smanjuje dubina mimičkih bora.

Prirodan izraz

  Peptid argirelin u odnosu na neurotoksin botulin ima niz pogodnosti. Kako navodi naučni časopis ( International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences ) u tekstu o budućnosti nanotehnologije  u antiejdžingu, prva pogodnost je što nije neurotoksičan kao što je botoks, druga je što oslabljuje mišiće ali ne daje ukočen izraz već omogućava da lice  zadrži mimiku. Treća pogodonost je što može da se upotrebljava vremenski neograničeno dugo dok je botulinu  vreme uzimanja ograničeno zbog mogućih zdravstvenih komplikacija, i kao četvrta pogodnost se navodi lakoća upotrebe – ne mora da se  ubrizgava injekcijom već svako može da se „macka” kod kuće.

  Ovaj naučni časopis objašnjava detaljno kako deluje  argirelin na bore koje su jedan od najistaknutijih znakova starenja, koji se manifestuje tokom vremena i zavisi od, kako se navodi, biohemijskih, histoloških, fizioloških faktora, uslova životne sredine, ali  i gravitacije čiji pritisak utiče na kožu, posebno tokom spavanja.

 „ Bez obzira na uticaj,navodi se u ovom časopisu, molekularni mehanizam starenja je u direktnoj vezi sa oštećenjem kolagena, i elastina i degradacije polipeptida i određenih poremećaja  lipida u matrici kože. Utvrđeno je da je moguće značajno smanjiti ove promene, simulirajući kontrakcije mišića. Argirelin deluje tako što imitira proteine koji ulaze u sastav tzv. SNARE kompleksa, bez koga nema stvaranja acetilholina, a samim tim ni kontrakcije mišića. On inaktivira mišiće i  utiče na smenjenje bora.”

Sporo ali sigurno

 Prema navodima istraživača, argirelin je primenjivan na dobrovoljcima starosti od 39 i 64 godine. Oni su koristili ovaj heksapeptid 28 dana i za taj period dubina bora se smanjila za 26  do 31 procenat. Najbolji efekat argirelin ima na bore  oko očiju i na čelu.   


  Argirelin je otkriven još 2002. godine  kada je registrovan kao  Acetil heksapeptid (od čega je nastao trgovački naziv argirelin). Našao je primenu u antiejdžing industriji ali se vrlo malo kroisti kod nas. Moguće da je zbo toga što se o njemu malo zna, a moguće i zbog toga što nema  trenutni efekat kao botoks. Većina dama je, kao što je poznato, nestrpljivo i želi  da rezultati budu vidljivi odmah.

Kod botoksa imamo efekat odmah, on opušta mišiće i bore nestaju za tri dana. Kod argirelina  morate više da se trudite, da uložite više vremena i da strpljivo čekate kada će bore početi da  slabe. Za botoks  ulažete više para, a manje vremena, a za argirelin manje para, a više vremena.  Takodje, botoks se ubrizgava isključivo injekcijom, argirelin  se nanosi na kožu. I, naravno, botoks daje  ukočen izraz, a argirelin prirodan. Pa ko šta voli .  Za one koji žele da pojačaju efekat argirelina, deramatolozi preporučuju kombinaciju injekcije i seruma. Injekcijom se ubacuje argirelin pod kožu ( jednom nedeljeno prva dva meseca)da bi što pre oslabio mišiće, a onda se nastavlja svakodnevnim nanošenjem kreme na kožu.

  Za šta će ko da se odluči u borbi za mladoliki izgled, pitanje je opredeljenja i cene, naravno. Botoks košta oko 300 evra i obnavlja se na  3 -6 meseci kada njegovo dejstvo nestaje. Serum argirelina košta oko 5 – 10 evra ( preko interneta), u zavisnosti od proizvođača. Botoks je neurotoksin koji pegla kožu ali lišava čoveka ekpresivnosti, dok  peptid argirelin ublažava bore i zadržava mimiku koja daje upečatljivost i jedinstvenost svakom licu.

B.Vukanović

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kosa kozmetika koža krv lek lečenje manastir med more muzika nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

Vidi Još: Golubovi i golubari

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com