Ana Terter buduća Nemanjić stigla je u Srbiju sa 5 godina i bila srpska kraljica narednih 15 godina posle  čega je vraćena u Bugarsku.  Bila je neka vrsta diplomatske amajlije kojom se najbrže stopira svaki potencijalni sukob. Ana Terter, bugarska princeza,  rođena oko 1279. godine umrla posle 1305.godine, postala je srpska kraljica i Milutinova treća supruga. Možda se i sam Milutin možda umorio od  brakova kojima je učvršćivao srpsku državu i štitio je  od  šapa jakih suseda.

   I za brak sa bugarskom princezom morao je da istrpi mnoge oluje koje su ljuljale njegov presto. Državnik velikih vizija odlučio se za brak za bugarskom princezom pošto je ušao u sukob sa Vizantijom. Valjalo je potražiti novog saveznika jer je poznata da su udruženi jači.  Kralj Milutin Nemanjić sklopio je tako savez sa Bugarima koji je zapečatio ženidbom. To je u srednjovekovnim bračnim vezama bila uobičajena stvar.

   Politički brakovi su predstavljali veoma omiljeno i rasprostranjeno oružje u bogatoj riznici srednjovekovne diplomatije i učvršćivali su prijateljstvo i savezništvo među ondašnjim vladarima. Udaje princeza su zaustavljale pokrete velikih vojski, prekidale višemesečne opsade tvrdih gradova i prekrajale granice između država.

        Ali kralj Milutin nije pred sobom imao prvi  brak, već treći i sigurno je morao da „lobira“ da se ta veza prihvati. Posebno ga je mučila crkva, koja nije dozvoljavala više brakova, pa je prethodni brak morao biti poništen, kako bi se stvorili „prividni“ uslovi za novi.  Prethodnu ženu Tesalku, kćerku sevastokratora Tesalije Jovana Anđela, čije je pravo ime nepoznato, sa kojom nije imao dece, vratio je kući, ocu krajem 1283. godine.

    Srpski kralj je istovremeno pravio“ nove mostove“ sa Bugarima, sa kojima je sada imao bolji dil nego sa Vizantincima sa kojima je bio u ratu. Udavao je i kćeri srpskih velikaša i svoju kćerku Anu Nedu za bugarske  velikaše.

    Poslovično preduzimljiv i okrenut svim stranama, Dubrovnik jer za venčanje poslao Milutinu poklon od 400 perpera. Da ne ispadne iz diplomatske trke.

    Ana Terter čiji je otac bio bugarski car Đorđe I Terter i majka Kiramarija, postala je srpska kraljica 1284. godine i tu će se zadržati čitavih 15 godina, do 1299. godine.  Ali, kako su izračunali pedantni istoričari,  Ana je u trenutku dolaska na srpski dvor mogla imati najviše pet godina. Brak Aninih roditelja  trajao je između 1279. i 1283. godine, dakle samo četiri godine, pa, je jasno da se dete rodilo za vreme braka i da je mogla imati najviše pet godina.

   Princeze koje su (u)davane kao deca, dolazile bi u novu sredinu i učile jezik i odrastale, kako bi se pripremile da postanu vladarke  kad za to dođe vreme. Nema sumnje da je u jednom trenutku njihov brak morao postati pravi.

   Kada je Milutinu zatrebala podrška ugarskog kralja,  on je ugovorio brak sa Jelisavetom Arpad. Smatra se da brak Milutina i Ane nije postojao 1296. Te godine je završena freska u crkvi Svetog Ahilija u Arilju na kojoj je prikazan Milutin bez žene, pored brata Dragutina, sremskog kralja i njegove supruge Kataline. Taj detalj je istoričarima važan da iznesu sud da su se Milutin i Ana razišli pre slikanja freske.

  Ana,međutim, nije odmah napustila Srbiju, što ukazuje na to da je Milutin imao dobre odnose sa njom, ali ga je politika vukla na drugu stranu i bila mu važnija. Ona će ostati u Srbiji do proleća 1299. godine, kada će biti predata na Vardaru njenom ocu, Adroniku II, vizantijskom caru, zajedno sa taocima. Zauzvrat, srpski dvor prima malu Simonidu i taoce. Milutin je bio protiv toga da se Ana vrati ocu i žestoko se opirao,  što je takođe jasan znak da je prema Ani gajio emocije.

Nije se dopadao ni članovima dinastičke porodice Nemanjić, ali je državna stvar bila iznad svega. Ana je vraćena ocu, koji je u  međuvremenu  i svrgnut sa bugarskog prestola i po drugi put se oženio.

  Jedno vreme je boravila izvan Carigrada, dok se nije skockala nova prilika za nju. Udali su je za epirskog despota Dimitrija 1301. godine. Ali, nije bilo mira i srećnog života za Anu Terter.

  Vremena su nestabilna i opasna, i njenog muža  Dimitrija već 1305. osuđuju za zaveru protiv vizantijskog cara. Nisu poštedeli ni Anu. Supružnici su zatočeni, oduzeta im je sva imovina.

  Poniženi, osiromašeni, pokušavaju da uteknu iz zatvora, ali ne uspevaju.

  Tu joj se gubi trag. Ima istoričara koji smatraju da je Ana imala sa Milutinom sina, Konstantina Nemanjića. Temelji se to na podatku da je Konstantin kasnije polagao pravo na srpski presto, pa se pretpostavlja da je Anin i Milutinov sin.  Ništa, međutim, nije argumentovano.

   Tama je prekrila ime Ane Terter i sve što je ostalo iza nje. Čak i njene naslednike, ako ih je imala, i ništa od njenog imena ne ostade do naših dana.

   Dijana Dimitrovska

beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet depresija dijabetes energija hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva koren kosa koža krv lek lečenje limun manastir med more muzika muškarci nemanjići otrov pluća reuma slikar slikarka srbija srce travar ulje umetnost vino voda zdravlje zglobovi želudac

Dobrodošli u klub naših čitalaca.
oblakbeli.com