Alfa romeo 75  bio je auto koji je jednostavno izgledao –  fantastično. Predstavljen uz velika očekivanja, u maju 1985. godine u Milanu,  bio je, možda, od svih modela najpopularnija i svakako najviše u stilu Alfa. U svakom slučaju je bio poslednji model koji je imao pogon na zadnjoj osovini, a oni koji su krajem osamdesetih i tokom devedesetih godina vozili ovaj auto važili su za  – fensi izbirljive vozače. Naravno,  ta kola nisu bila za široke narodne mase. Mogli su da ih priušte samo oni sa dubokim novčanikom.

  Naziv alfa 75  je dobila po nazivu fabrike – Anonima Lombarda Fabbrica Automobili – i godinama : upravo je u to doba  fabrika Alfa Romeo punila 75 godina postojanja.  Najprepoznatljiviji momenat kod Alfe, po kojoj je bila jedinstvena, bila je crna lajsna  od plastike koja je išla ispod prozora i oko prtljažnika. To joj je bio svojevrsni zaštitini znak

Izgled  alfa romeo 75 bio je  za ono doba ekstra moderan. Takoreći  vamp automobil. Sve je na njemu  bilo moderno i geometrijski, kao neka kubistička ikona. Imao je oštre ivice  i izuzetno izražene geometrijske linije. Takav je bio i spolja i unutra gde je samo volan bio okrugao. Nazivali su ga i “ vanzemaljac”.

 Alfa 75 proizvodila se  samo  sa četvoro vrata. Imala je lepu, vitku liniju kao i svi sportski automobili. Odličnu statiku koja je potignuta  postavljanjem motora napred a  menjača pozadi. Pošto je bio sportski automobil alfa romeo 75 je imao širok izbor motora. Od trkačkih do civilnih.

 Posebnu karijeru alfa je izgradila na trkačkim stazama gde je , uglavnom, uvek bila na pobedničkom postolju.  Za njenim volanom su se našle legende kao što su Mario Andreti, Rikardo Patreze, Žak Lafit, Žan Luj Šleser, Berni Eklston.

 U Srbiji je pravi raritet. Teško je videti na ulicama, a i kada je srećni vlasnici provozaju,   samo iskusni znalci mogu da se sa setom zagledaju za njom jer znaju o kom automobilu u je reč.  Alfa romeo 75 koji se smatra pravom alfa  vozilom i danas parira modernim linijama automobila.

  Italijani su prestali da je proizvode 1992. godine  kada su joj smislili zamenu alfa romeo 155 koji je bio duži, a pogonska osovina postala je prednja. Imao je takođe  vitke zavodljive linije zbog čega je i alfa romeo 155 privukla pažnju. Posebno atraktivni bili su obli farovi sa karakterističnom alfinom rešetkom i naglašenim otvorom za hladnjak.

 Onda je došla alfa romeo 156  koja je dobila naziv kod nas “ ajkulino oko” . Bio je to  takodje odličan sportski automobil koji se približio više srednjoj klasi.

 Svi Alfini automobili imali su bolje performanse od 75, ali je ona ostala simbol najboljeg evropskog  sportskog  vozila osamdesetih i devedesetih godina. A alfisti tvrde i najbolji autmobil koji je ova fabrika ikada proizvela.

     Nebojša Đorđević

bašta beograd biljke boje breza bubrezi crkva crna gora cvet dijabetes energija fitoterapeut hrana istorija jetra karcinom knez lazar kopriva kosa koža krv lek lečenje manastir med more nemanjići otrov pluća rak reuma slikar srbija srce travar tvrđava ulje umetnost vino voda voće zdravlje zglobovi čaj želudac

oblakbeli

Postani član našeg kluba

Prijavi se za tekstove
oblakbeli.com